Elhízás: 4 rejtett ok

Előfordul, hogy valaki minden fogyókúrás utasítást betart, mégis egyre gyarapodnak a zsírpárnái. Michael F. Roizen és Mehmet C. Oz szerint a baj a hormonokkal is lehet.

1. A pajzsmirigy-hormon szintje. A pajzsmirigy alulműködése lelassítja az anyagcserét. Mintha háromkerekű gyerekbiciklin akarná az ember felvenni a versenyt Lance Armstronggal.

2. PCOS, vagy policisztás ovárium szindróma. A nők 20 százalékánál ez a betegség felelős a nem kívánt súlygyarapodásért. Ez voltaképp nem más, mint inzulinrezisztencia, mely a cisztás petefészkek által abnormális mennyiségben kiválasztódó hormonok miatt következik be.

foto: pixabay.com

3. A tesztoszteron csökkenése. Idősebb férfiak és a menopauzán átesett nők esetében fordul elő, akik tekintélyes mennyiségű zsírt halmoztak fel hastájékon. A hasi zsír ugyanis a tesztoszteront ösztrogénné alakítja. Vannak, akik azt mondják, a kövér egyedülálló férfiak ezért söröznek együtt: nincs nemi vágyuk, sem agresszió, hogy megküzdjenek egy nő kegyeiért.

A változó kor beköszöntével a ginoid típusú nők esetében a hasi zsírpárnák is növekedésnek indulnak, és az érintettek kb. 1/3-ában kombinált típusú elhízás alakul ki.

Csípőtáji elhízás – mi a teendő?

A hasra hízó nőknél ugyanúgy problémák merülnek fel, mivel náluk is a tesztoszteron felel a libidóért. A kevesebb tesztoszteron miatt kisebb az izomtömeg, ami miatt nehezebben égetik el a zsírt, vagyis az ördögi kör bezárul. A megoldás: az állóképesség fokozása edzéssel. Vajon honnan lehet tudni, hogy kevesebb tesztoszteron termelődik a szervezetben? Ha a megszokottnál ritkábban kell borotválkozni.

Foto:pixabay.com

4. A növekedési hormon mennyiségének csökkenése. Az öregedéssel ez is együtt jár, főként, ha valaki nem tud legalább 90 percet egyhuzamban aludni, mert fel kell kelnie vizelni. Ez is elhízáshoz vezethet. A legjobb természetes módszer a növelésére: az elegendő alvás és a testmozgás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.