Csípőtáji elhízás – mi a teendő?

A fenéktájon lerakódó zsírpárnák – tehát a csípőtáji (ginoid) elhízás – a Magyar Orvosi Wellness és Prevenciós Társaság táplálkozási és életmódbeli szokásokat vizsgáló felmérésének adatai szerint a vizsgált nők 65%-ára jellemzőek.

A változó kor beköszöntével a ginoid típusú nők esetében a hasi zsírpárnák is növekedésnek indulnak, és az érintettek kb. 1/3-ában kombinált típusú elhízás alakul ki.

De vajon tényleg hatásos ez a fajta diéta? Egyesek azt mondják, hogy a MUFA diéta a legutóbbi fogyókúrás recept az átverések listáján. 

A MUFA avagy a Lapos Has Diéta – Valóban hatásos?

A rengő csípő és fenék gyakran pszichés problémákat okoz, hiszen a felső test és a derék legtöbbször vékony, ezért úgy néz ki, mintha két össze nem illő testfél lenne a természet tréfájaként összeillesztve. Külön gondot jelent, hogy a fenéktáj a fogyásnak egyik leginkább ellenálló testrész.

Foto:pixabay.com

A test legnagyobb izma, a nagy farizom és a többi csípőtáji izom csak nagyon erőteljes, következetes edzésmunkával dolgozható meg, mert nem tartoznak a könnyen formálható izmok közé. Ráadásul az érintett izmok edzése még nem eredményez fogyást, hiszen ehhez az izmok feletti zsírréteget is csökkenteni kell. Több ezer nőn végzett vizsgálataink szerint a leggyakrabban a fenéktájon fordul elő az ún. kompakt zsírszövet, mely kemény tapintatú, masszív zsírfelhalmozódás.

Foto:pixabay.com

A testfogyasztásra irányuló kozmetikai módszerek többsége semmiféle hatást nem képes elérni kompakt zsírszövet esetén, a célzott orvosi módszerek eredményesen alkalmazhatóak, de hosszabb, erőteljesebb kezelés szükséges.

A fenéktáj kezelésénél kiemelt fontosságú a testarányok harmóniájának helyreállítása. Ez azt jelenti, hogy az általános fogyásnak csak akkor szabad a felső testfelet érintenie, ha az elhízás kombinált típusú, tehát a hasat, derekat is magába foglalja. Nem megfelelő az eredmény akkor sem, ha a fenék mérete csökken, de közben a szövetek megereszkednek, a fenék lógni kezd, vagy ha a csípő és a combok felső része változatlan marad, hiszen ilyenkor az optikai disszonancia fokozódik.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Szathmári Veronika

    Komplett, okos cikk. Életemben ennél jobbat nem olvastaaam! Huh!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.