Életmentő lehet, de kockázatokkal jár a fogyasztó műtét

Ha valakinek próbálkozásai ellenére más választása már nemigen marad a fogyásra, a gyomor bypass műtétet is vállalja. A beavatkozás azonban nem kevés megpróbáltatással járhat.

Az 57 esztendős, Tennessee-államban élő Julie Murphy számára a túlsúly nagyon is ismerős volt. Náluk a családban senki sem volt sovány, ám ő eldöntötte: másként szeretne élni, máshogy fogja kezelni ezt a dolgot. Az édesanyja ugyanis soha, sehová nem akart velük menni, mindig szégyellte magát azért, mert kövér. Julie elhatározta: nem fogja anyja példáját követni és nem vonja ki magát a gyermekei életéből sem.

Nem is tette. Még 121 kilósan is elment velük játszani, ott volt szerepléseiken és az iskolai eseményeken. Nem volt gond, amíg unokái meg nem születtek és a dolgok nehezebbé nem váltak. Julie-t ekkoriban diagnosztizálták cukorbetegséggel, arthritis-t állapítottak meg mindkét térdében, a levegőt is nehezebben vette. Pedig mindent szeretett volna együtt csinálni az unokákkal.

Úgy döntött, a legjobb, amit tehet, ha aláveti magát egy gyomor bypass műtétnek. A beavatkozás szűkíti a gyomor méretét, így a páciens nem tud annyit enni, mint korábban, illetve az operáció után az emésztő rendszer nem is képes felszívni annyi ételt. Julie leszögezte, ő maga hozta a döntést, magáért csinálja.

Julie Murphy 2004 márciusában feküdt kés alá és 1 nappal később elkezdődtek megpróbáltatásai. A kórházban fekve, amikor a nővér jött segíteni neki az ágyban, olyan érzése volt, mintha minden izmot kihúztak volna a gyomrából. Röviddel ezután epekövei lettek, amely egy ismert komplikáció ilyen műtét után. A következő az alacsony káliumszint volt, mely miatt 8 napig kórházban kellett maradnia.

Szüksége volt arra is, hogy a kisméretű gyomrot, ami megmaradt, öt alkalommal feszítsék, mert nem tudta megállítani a hányását evés után. Julie úgy érezte, nem véletlenül Murphy a neve – Murphy törvényének megfelelően, ami elromolhat, az el is romlott nála…

shutterstock_12172612

Edward Lin, az Emory egyetem elhízással foglalkozó központjának sebészeti igazgatója elmondta, hogy Julie esete még a kevésbé súlyos esetek közé tartozott. Persze, minden nagyobb műtétnél megvan az esélye a szívrohamnak és a vérrögök képződésének. A szivárgás lehetősége is fennáll. „Veszünk két darab belet és egymáshoz illesztjük őket – megvan a lehetősége, hogy szivárognak. Ezek a páciensek nagyon betegek is lehetnek. A jelentős komplikációk akár halálossá is válhatnak, ám ezek az esetek nagyon ritkák.”

Az amerikai statisztikák szerint annak a valószínűsége, hogy halálos komplikáció lép fel, 4,3 százalékos. A kockázat, hogy továbbra is túlsúlyos marad az ember, ennél veszélyesebb.

Mára a súlyvesztést okozó műtét kellően biztonságossá és hatékonnyá vált – hangsúlyozta John Morton orvos, a Stanford egyetem elhízással kapcsolatos sebészetének vezetője. Biztonságosabb, mint egy epehólyag eltávolítása, és alig több, mint egy évtizede végzik.

Ám a kockázatok valósak és komolyan kell őket venni. Minden alkalommal, ha szóba kerül egy ilyen műtét, meg kell vitatni annak rizikóit és előnyeit, ám világos, hogy az előnyök messze megelőzik a kockázatokat.

Számos tanulmány megerősíti egyébként ezt: a jelentések szerint azok az emberek, akik átestek fogyást okozó műtéten, kevesebb gyógyszert szednek, mint akik nem fogytak le operációval, jelentősen több súlyt vesztettek, mint az operáción át nem esettek csoportja és a 2-es típusú diabétesz esélyét is csökkentették.

Ám az is igaz, hogy a kisebb komplikációknak is – amilyen Julie Murphy-nek volt -, jelentős hatásuk lehet – mondta Edward Lin, aki mindig megosztja a komplikációk történetét is betegeivel, ezekre is legyenek felkészülve. Ám mindig ott a kérdés: ha fiatal gyermekeik, unokáik vannak, ki fog nekik segíteni, vigyázni rájuk, ha minden marad a régiben, és nem vállalja a műtétet? Ez is jó kérdés…

A jól tájékozott betegek mérlegelni tudják a kockázatokat és általában rendkívül sikeres műtétek állnak mögöttük.

shutterstock_28935538

Az emberek általában végső elkeseredésükben választják a gyomor bypass műtétet, mert már mindent megpróbáltak; mert nem kapják megy a vágyott állást, mert az emberek másként néznek rájuk. Ha cukorbetegek, ha a koleszterinszintjük az egeket verdesi, a műtét esélyt ad nekik az egészségesebb életre.

Maga Julie Murphy is azt mondja: ha újra kellene dönteni, ismét a műtét mellett döntene. Megszabadult 20 kilótól, nincs már diabétesze. Egy ponton 45 kilót is leadott, de valamennyit visszaszedett, mert gyakran nassolt és pajzsmirigy probléma is kialakult nála, a műtéttől függetlenül.

Meg kell küzdeni az operációt követő problémákkal, mindegyik egy kicsit visszavetheti az embert, de hosszútávon megéri – vallja Julie Murphy, aki ma már könnyen mozog, általában is jobb a közérzete, vérnyomása és koleszterinszintje rendben van. 10 évvel később is azt mondja: most sem tud annyit enni, mert különben a hányást kockáztatja. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a műtét pszichológiai hatásait el sem tudta képzelni korábban, melyekkel azóta szembesült. „Nagyon felnyitja a szemet. Megdöbbentő látni, hogyan néztem ki korábban. Ám belül máig kövér embernek érzem magam…”

A szakemberek azt javasolják, aki nem vállalja a műtéttel járó viszontagságokat, az ne mondjon rá igent. A beavatkozás, mely életmentő lehet, sajnos ezzel jár és a páciensnek erős támogatásra van szüksége utána. Teljes életmódváltást is jelent.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Egy válasz