„Megcsípett egy pók, nyelni is nehezen tudtam!”

25-34 év közötti nő vagyok. A közelmúltban megcsípett egy pók. A csípés egyre nőtt. Nagyon fájt, hozzáérni sem lehetett, valamint nyelési nehézségem is jelentkezett. A párom délután 5 óra körül elvitt a 10 km-re lévő orvosi ügyeletre, ahol az orvos azt mondta a nyelési nehézségemre, hogy pánikolok. Javasolta, hogy borogassam a csípés helyét hideg vizes ruhával, valamint fogyasszak napi 3×1 kalcium pezsgőtablettát. Nagyon lekezelő volt velem. A párom ebbe nem nyugodott bele, bevitt Kecskemétre a Sürgősségi Betegellátó Osztályra. A körpultnál az asszisztens azonnal felvett a “nyelési nehézség” kifejezés miatt.

Szinte rögtön behívtak, hozzáteszem, szerencsére kevesen is voltak a váróban. Megvizsgáltak, csináltak EKG-t, az orvos meghallgatta a hátam, a szívem, kaptam farba injekciót, ezután az egyik kórterembe vezettek, ahol szteroid infúziót kötött be a nővérke.

Fokozatosan lettem jobban, kb. 2 óra hossza után az orvos hazabocsátott. Jelentkeztem a háziorvosnál a zárójelentéssel. Napi 1×1 Cetirizint kellett szednem, valamint javasolták, legyen nálam állandóan kalcium pezsgőtabletta vagy Calcimusc, mivel allergiás vagyok a pókcsípésre. Az orvos és a nővérkék is fél óránként jöttek és érdeklődtek az állapotom felől. Köszönettel tartozom nekik, amiért nem siklottak el a problémám felett és szakszerű ellátásban részesültem. Nagyon kedvesek és türelmesek voltak velem.

A pókcsípés, attól függően, milyen pókról is van szó, más-más tüneteket okozhat. Ha enyhébb az eset, akkor csak egy kis pirosas duzzanat marad, mely magától elmúlik pár nap alatt. Ám ha komolyabb a csípés, égető, szúró érzés jelentkezik, a megcsípett bőrfelületen pedig úgynevezett szúrcsatorna látható – jegyzi meg a szerkesztő.

Amennyiben tényleg csak kis duzzanatról van szó, nem dagad meg a csípés helye és nem is fáj, nem fontos orvoshoz menni. Ám ha elkékül és keménnyé válik, esetleg gennyedzik is, azonnal doktorhoz kell fordulni, bármekkora is a csípés! Ajánlatos komolyan venni a problémát és betartani az orvos utasításait. Soha ne nyomogassuk a csípés felszínét, mert akár el is fertőződhet a terület.

A kalcium minden esetben segítség egyébként, de a jól ismert házi praktikák között kisebb pókcsípésre szokás használni a hidegvizes borogatást és a paradicsomos pakolást – írja a szerkesztő.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.