Diéta éghajlatra szabva

A fogyás iránya Észak, vagy Dél. Irigykedtél már a skandináv és mediterrán emberek csodás alakjára? Vajon mi a titkuk?

Könnyebb fogyni, ha azokra az ételekre összpontosítasz, amik eleve körbevesznek. Étkezz éghajlat szerint, de nem árt, ha megnézed, milyen diétás konyhák léteznek. A különböző nemzeteknek megvannak a saját étkezési szokásaik, nemzeti ételeik, és kultúrájuknak megfelelő konyhájuk. A magyar konyha remekei nem tartoznak a diétázó ételek sorába, így aki szereti a hazai ízeket, nehezebben veheti rá szervezetét a fogyásra. A nyári melegben szerencsére egyszerűbb váltani, és a könnyebb ételek közül válogatni. Tekintsünk szét Északon és Délen!

Fogyni, olasz módra

Az olaszok, és velük együtt valamennyi mediterrán ország a tésztái mellett közismert olíva bogyóiról, és az ebből készült olajáról. Ez pedig remek kiindulási alap, ha a fogyás a cél. Természetesen nem csak a tésztás különlegességek elkészítéséhez. A különböző zöldségek – ezek közül is főként a paradicsom – változatos fogásaival szabadulhatunk meg legegyszerűbben a plusz kilóktól.

Zöldségözön

A zöldség tehát kifejezetten ajánlott, ha a kerületünk csökkentésén fáradozunk. A változatos elkészítési módok segítenek abban, hogy ne adjuk fel idő előtt a küzdelmet. Párolva, sütve, levesként egyaránt laktató, de nem hizlaló ételek.

Tésztadiéta

Azoknak, akik nehezen mondanak le a tésztafélékről, jó megoldás lehet a tésztadiéta. Annak ellenére, hogy szénhidrát kerül a szervezetbe, lehetséges a fogyás. Fontos, hogy olíva olajat használjunk, miközben a feltét mindig friss zöldségből, esetleg gyümölcsből, illetve kizárólag száraz, fehér húsokból készüljön. Szóba jöhet még a durum tészta is, de minden esetben csökkenteni kell a normál adagot.

Skandináv diéta

Az északi országok lakóit sokféleképp jellemezhetjük, de az elhízott, túlsúlyos jelzők nem lesznek a felsorolásban. Ennek oka, hogy a skandináv térség kínálta alapanyagok elősegítik az egészséges életmód kialakítását. A rövid nyár terméseiből, bogyós növényekből készült könnyed saláták, mártások és öntetek készíthetőek, melyek bővelkednek vitaminokban. Emellett az északi konyha alapja egyértelműen a hal, mely egyszerre több oldalról szolgálja egészségünket.

37783738 – variety of dietary supplements, including capsules of garlic, evening primrose oil; artichoke leaf; olive leaf; magnesium and omega 3 fish oil. selective focus. taken in daylight.

 

Halvacsora

A tenger élővilága számtalan módon segíti elő az egészséges életmódot és egyben remek alapja a diétás étkezésnek. A halak köztudottan bővelkednek az omega-3 zsírsavakban, így nem kell aggódni a magas koleszterinszint miatt. Az aminosavban bővelkedő halhús pedig egyszerre segíti elő az izmok fejlődését és a zsírcsökkentést. Tehát ehetjük bátran, mivel a szervezet hasznosan használja fel.

 

Keverve az igazi

Eredményes fogyás csak akkor érhető el, ha sikerül megtalálnunk az egyensúlyt a mozgás és a mérsékelt mennyiségű étel között. Tehát száműzzük a konyhánkból a felesleges, hizlaló alapanyagokat. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és fehérjében gazdag húsokat. Sajnos nincs tuti recept, ami bárkinek ajánlott. Helyette szemezgessünk kedvünk szerint, az alapelveket betartva.

Forrás: https://napidoktor.hu/index