500 millió éve ríkat meg minket egy zöldség

Azok a sejtszintű szenzorok, melyek könnyezésre késztetnek a hagyma felvágásakor, 500 millió éve jelen vannak az állatvilágban.

A wasabihoz és hagymához hasonló ételek, valamint a cigarettafüsthöz és könnygázhoz hasonló anyagok szövetkárosító és irritáló hatású anyagokat tartalmaznak. Ha ilyen anyagokkal kerülünk kapcsolatba, egy, az egész szervezetünkben megtalálható fehérje jelzéseket küld az idegrendszernek, ami fájdalom formájában reagál. Ezért van többek között az, hogy a hagyma felvágásakor könnyezünk.

A mostani kutatás során kiderült, hogy ez az érzékelő fehérje, a TRAPA1, jelen van a legyek szervezetében is, méghozzá hasonló céllal, mint embereknél. Ennél is meglepőbb azonban, hogy a tudósok szerint ennek a fehérjének az eredete egészen a közös őshöz vezethető vissza.6254?Miközben szinte az összes kémiai érzékszerv, mint az ízlelés és a szaglás egyénileg, és egyes fajokra jellemzően fejlődött ki az evolúció során, addig a reaktív anyagokra érzékeny szenzorok teljesen változatlanok maradtak? – nyilatkozta Paul Garrity biológus, a Brandeis Egyetem munkatársa ?? Ez az érzékelőrendszer félmilliárd éve változatlanul maradt fenn, és egészen a közös ősig vezethető vissza, ami minden jelenleg ismert gerinces és gerinctelen állat őse.?

A kambrium idején az élet még csak primitív tengeri organizmusok szintjén létezett, de már ezekben jelen volt a vizsgált szenzorfehérje elődje. Garrity és kollegái különböző bioinformatikai módszerek segítségével közel 700 millió évre tudták visszavezetni a TRPA1 fehérje családfáját.

?A TRPA1 mostani formája közel 500 millió éve szinte teljesen változatlan, és ugyanazt a szerepet tölti be emberekben és állatokban? – nyilatkozta Dr. Garrity.

Forrás: