Piros volt a paradicsom, nem sárga?

Amerikai kutatók szerint a narancssárga paradicsomok egy különleges fajtája egészségesebb lehet, mint a megszokott élénkpiros.

Az Ohio Állami Egyetem tudósai olyan paradicsomokat termesztettek, amelynek likopinjét (a zöldségek és gyümölcsök egyedi színét adó antioxidáns vegyület) az emberi szervezet könnyebben hasznosítja, mint a piros paradicsomban található típust.

A karotinoidoknak (amelnyek családjába a likopin is tartozik) számos kedvező egészségügyi hatást tulajdonítanak, mint például a rák, szív és érrendszeri problémák és a makuladegeneráció (a vakság egyik formája) megelőzése.

Steven Schwartz élelmezéstudományi professzor és kollegái 12 önkéntes kértek meg két adag spagetti elfogyasztására eltérő alkalmakkor. Az egyik étel hagyományos piros, a másik a speciális narancssárga paradicsomból készült szószt tartalmazott.8455Az önkénteseket arra kérték, hogy a tesztelés előtti két hétben ne fogyasszanak paradicsomot, vagy abból készült ételt. A kutatók vérmintát vettek tőlük az étkezések előtt és minden 1-2 órában a fogyasztás utáni 10 órát követően. Az eredmény azt mutatta, hogy a narancsszínű paradicsomból származó mártásból a likop-infelszívódása 2,5-szer akkora volt, mint a ‘hagyományos’ piros paradicsomból.

A vér likopin-szintje a narancssárga szósz bevitele után 5 órával érte el a csúcsot és a szintek 200-szor magasabbak voltak, mint amekkorát a pirosnál mértek. Dr. Schwartz elmondta, hogy bár a piros paradicsomok sokkal több likopint tartalmaznak, mint a narancssárgák, ezek legnagyobb részét olyan formában találhatók meg, amit a szervezet nem szív fel jól. A narancssárga paradicsomot fogyasztók – bár mennyiségileg kevesebb likopint fogyasztottak – szervezete sokkal többet szívott fel.

Forrás: