Őszülni kezdett a testvérem, 13 évesen!

Testvérem kapcsán írok, aki csupán 13 éves. A hajának 50 százaléka ennek ellenére ősz! De nemcsak ez a furcsa. A bőre pigmenthiányos, sőt csomók jöttek ki a felső testén. Nem értjük, mi lehet ez…

A korai őszülés hátterében a legtöbb esetben hiánybetegség vagy genetikai okok húzódnak meg – jegyzi meg a szerkesztő. Az MC1R nevű gén szerepet játszik abban, hogy valaki akár huszonévesen is elkezdjen őszülni. Ha ennél is fiatalabb emberről van szó, bizonyos betegségekre lehet gyanakodni.

A korai őszülést okozhatja pajzsmirigybetegség, ugyanis a pajzsmirigy olyan hormonokat termel, melyek az egész szervezetben fontos szerepet töltenek be, befolyásolják az anyagcserét. Számos problémát okozhat a pajzsimirgy alulműködés vagy túlműködés, közéjük tartozik az őszülés is.

Állhat a korai őszülés mögött vérszegénység vagy B12-vitamin hiány, ezekhez azonban gyakran kapcsolódik fáradtság, izomgyengeség, depressziós hangulat.

A fenti esetben esélye van a Vitiligo nevű bőrbetegségnek – jegyzi meg a szerkesztő. Ugyanis az őszülés mellett a pigmenthiány jellemző erre a betegségre. A Vitiligo spontán módon jelentkező pigmenthiányos fehér foltokat okoz a bőrön, ezeken a területeken hiányoznak az ún. melanociták.

A Vitiligót melanocita-ellenes antitestek okozhatják. Autoimmun betegség. A melamint termelő sejtek pusztulni kezdenek – emiatt nemcsak a haj fordul lassacskán őszbe, de a szemöldök és a szempillák is. A bőr veszít a pigmenttartalmából. A Vitiligo általában 10 és 30 év közötti fiataloknál a leggyakoribb.

Legtöbbször az arcon, a kézen és a lábfejeken, a könyöknél, a térden, a testnyílások környékén jelentkezik. A Vitiligo hátterében állhat emésztéssel, epével, vérképző szervekkel kapcsolatos probléma, ám sok esetben lelki eredetű. Ritka, de spontán is meggyógyulhat.

A tünetekkel mindenesetre fel kell keresni egy orvost, aki pontos diagnózist állíthat fel  – írja a szerkesztő.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.