Amikor tényleg muszáj fogyni!

Bár sokszor nem gondolunk rá, számos betegség hátterében áll az elhízás – vannak, melyeken kifejezetten sokat segíthetünk a fogyással.

Amikor az átlagosnál nagyobb súlyt cipelünk, sajnos egészségünk is megsínyli. A túlsúly valóban a daganatos megbetegedések egyik lehetséges és létező rizikófaktora. A szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás, a veseelégtelenség, a mozgásszervi betegségek, az érelmeszesedés és számos egyéb kór melegágya az egészségtelen táplálkozás.

Ha nagyobb a testtömeg index, az rosszabb paramétereket von maga után. Amennyiben csökkentjük a túlsúlyt, a normális értékek egyre inkább visszaállnak. A fogyással mérsékelni tudjuk a magas vérnyomást, megelőzhetjük a cukorbetegség kialakulását, javul a szénhidrát-háztartás és a vérzsír-értékek is. Elég akár öt százalékos testsúlycsökkenés a tartós javuláshoz, a tíz százalékosnál megszűnik a nehéz légzés és az izzadékonyság, az ízületi panaszok mérséklődnek.

Ha ennél nagyobb fogyást könyvelhetünk el, további pozitívumokra számíthatunk. Javul az éjszakai alvási apnoe és az asztmás légzészavar is.

Magas vérnyomás

Még gyógyszerre sincs sokszor szükségük a magas vérnyomással küzdőknek ahhoz, hogy a vérnyomás alsó és felső értéke is csökkenjen. Elég elkezdeni fogyni! Összefügg egymással a vérnyomás- és a testsúlycsökkenés, és minél több kilót adunk le, annál erősebb a mérséklődés. Több vizsgálat mutatott rá arra, hogy egy 10 kg-os fogyás a vérnyomás felső értékét 6,1 Hgmm-rel, alsó értékét pedig 3,6 Hgmm-rel csökkenti.

zsirszovet3

Cukorbetegség

Abban az esetben, ha valakinél a túlsúllyal összefüggésben alakulna ki diabetes, a testsúly csökkentésével ennek kialakulását is megakadályozhatjuk. Egy tanulmány szerint már egy alig 5 kilogrammos fogyás is 30 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy finn tanulmány arról számolt be, hogy négy- vagy ennél több kiló leadása után 4 év alatt csupán 11 százalékban alakult ki cukorbetegség, míg a másik, azaz a controll csoportban, ahol nem következett be ekkora fogyás, csak 0,8 kg-os, 23 százalékban jelentkezett a diabetes.

Nemcsak azoknak a paraméterei javulnak azonban diétával, akiknek újonnan alakulna ki a betegsége. A már meglevő cukorbetegségben szenvedők is hasonló eredményeket érhetnek el fogyással. Nagyjából 10 kg-os fogyás után az átlag vércukor, vagyis HbA1c 1,1%-kal, az éhomi vércukor 1,6mmol/l-rel, a triglicerid pedig 0,5 mmol/l-rel csökken – mutatta ki egy tanulmány.
bmi11Egy Egyesült Királyságban végzett vizsgálat szerint a HbA1c 1%-os mérséklődése 21%-kal csökkenti a cukorbetegség szövődményeit, és 25%-kal redukálja a kockázatot is, hogy a cukorbetegség halált okozzon.
Vérzsírok
A rettegett koleszterin-szintet ugyancsak csökkenteni tudjuk diétával. Egy öt-tíz százalékos súlylefaragás nagyjából 15 százalékkal csökkenti az LDL-koleszterint, a triglicerid szintet pedig 20-30 százalékkal. A védőkoleszterin viszont akár 10 százalékkal is nő.

A javulást növeli, ha fizikai aktivitás is jár a testsúlycsökkentéssel.  Egy tanulmány szerint gyógyszerekre sem szorulnak azok a kövér emberek, akik 10 kg-os testsúlycsökkenést produkálnak, az összkoleszterin ugyanis 0,23mmol/l-rel csökken. Természetesen a legfontosabb kardiovaszkuláris rizikó faktorokat is kedvezően befolyásolja már az öt-tíz százalékos fogyás is.

Könnyebben könnyebb az élet – a betegségek megelőzése érdekében előnyös lenne már gyerekkorban megfelelő mintát mutatni az egészséges táplálkozásra.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: