A fehérjék titka – sikeres súlykontroll

Tudatos táplálkozással tehetünk a súlykontrollért: a tápanyagarányok optimalizálása mellett bizonyos fehérjetartalmú ételek hatékonyabban segítik elő a súlykontrollt.

Az ok pedig nem pusztán az, hogy több energiába kerül megemészteni őket, mint a szénhidrátot, hanem az étkezés utáni teltségérzetre is kedvezőbb a hatásuk. A kutatók különböző fehérjeforrásokat – tejsavó, kazein, szójafehérje – vizsgáltak, és megállapították, hogy megfelelő fehérjefogyasztással – azok típusától függően – sikeresen tehetünk alakunkért.

Több energiafelhasználás az emésztés során, kedvezőbb hatás az étkezés utáni teltségérzetre – mindezek a különböző fehérjetípusok közös jellemzői a többi tápanyaghoz (szénhidrát, zsír) képest: a fehérje tehát ideális tápanyag súlykontroll idején, legyen szó a súly megtartásáról vagy fogyásról. A kutatók arra keresték a választ, hogy a fehérjetípusokon belül mutatkoznak-e különbségek a súlykontroll tekintetében; ehhez három különböző fehérjét – tejsavó, kazein, szójafehérje – vettek górcső alá.

sonka8

A vizsgálat során egészséges felnőttek négy csoportja különböző összetételű, de egyenlő kalóriatartalmú ételt kapott. Az első három csoport étkezése 50% fehérjét, 40% szénhidrátot és 10% zsírt tartalmazott; az 50% fehérjetartalom az első csoportban tejsavóból, a másodikban kazeinből, a harmadikban pedig szójafehérjéből állt. A negyedik csoport étele 95%-ban szénhidráttartalmú volt. Az egyes étkezések előtt és után a kutatók kiemelten vizsgálták az emésztéshez szükséges energiaráfordítást és az étvágyérzetet.

Tejsavó, kazein, szójafehérje kisokos

A tejsavó a sajt és a túrógyártás során keletkező melléktermék, kiemelkedően magas biológiai értékekkel rendelkezik; bizonyos élelmiszerekben hozzáadott formában van jelen. A tejben található kazeint többek közt félkemény, keménysajtok készítése során használják.

A kazein és tejsavó ötvözése hatásos a súlykontroll során, hiszen a kazein fehérjét lassabban, a tejsavóból származó fehérjét pedig gyorsabban juttatja el a szervezet az izmokba, és így együttesen segítik az izmok gyarapodását és regenerálódását is. A szójafehérje szinte az összes nélkülözhetetlen fehérjetípust tartalmazza; kellemes íze és rengeteg jótékony hatása van

szoja

Az eredmények alátámasztották, hogy a szervezet több energiát használ fel az emésztéshez a fehérjében gazdag ételek elfogyasztásakor, mint a szénhidrátban gazdagok esetében. A legtöbb energiát a vizsgált fehérjék közül a szervezet a tejsavó megemésztéshez és lebontásához (14,4%) használta fel, ezt követte a kazein (12%), majd a szójafehérje (11,6%).

A fehérjék – így pl. a tejsavó, a kazein, és a szójafehérje – emésztése másképp hat a szervezetünkre, mint a zsíroké vagy szénhidrátoké, mert fogyasztásuk a vércukorszintet nem emeli meg, így fontos szerepük van a szénhidrát-zsíranyagcsere szabályozásában és a megfelelő testtömeg megtartásában. „A különböző fehérjék – annak ellenére, hogy emészthetőségük, és az izmokba való beépülésük intenzitása eltérő – sikeresen vesznek részt a súlykontrollban” – foglalta össze Tóth Tímea dietetikus.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.