7 étel, amivel túlélheted a februárt!

A hideg időszak utolsó hónapjaiban, amikor még mindig kitart a  tél, az ember a gyakori tavaszi idő ellenére is úgy érzi: energiája egyre fogy, és jókedvet szeretne. Ha mással nem, az étkezésével segíthet egy kicsit magán.

Nehéz elviselni a téli hónapokat, amikor már a végén járunk. Ha szeretjük is a telet, a végére elfáradhatunk. Energiátlannak érezzük magunkat, megvisel, s úgy érezzük, elég a szürkeségből.

Mivel tarthatnánk szinten magunkat, amíg jön a tavasz? Íme néhány, kifejezetten februári ,,szuperétel”! Tápanyagokban, vitaminokban gazdagok és ízletesek, s az egészséges étrend kiemelkedő ,,tartozékai”.

Kiwi

Kiváló rost-forrás, sok C- és E-vitamin, valamint kálium van benne. Finom, lédús és kicsit savanykás, frissítő hatású. Nagyobb mennyiségben is bátran fogyasszuk! Gyümölcssalátához és desszerthez is kitűnő!

kiwi
A szenvedély gyümölcsének is nevezik, ezért a hónaphoz, amikor Valentin-napot is ülünk, különösen illeszkedik. Egzotikus gyümölcs, káliumban, folsavban gazdag, remek A- és C-vitamin forrás. Ha azonnal akarjuk fogyasztani, az éretteket válasszuk, de meg is várhatjuk, amíg otthon érettebbek lesznek.Marakuja vagy Golgotavirág gyümölcse

Édes kömény

Nagyon hasznos az emésztésünkre, ezért ajánlatos vacsora után fogyasztani belőle, hogy a gyomrunk dolgát könnyítsük, és csökkentsük a ,,gázokat”. C-vitamint, kalciumot és káliumot is tartalmaz. Téli salátákhoz, vagy főzve tésztákhoz és pörköltekhez is adhatjuk. A magokat felhasználhatjuk különféle receptekhez.

csoki

Fekete csoki

Ha van hónap, amikor az étcsoki – vagy fekete csokoládé – evés különösen hasznos, az a február. Mérséklet fogyasztása ajánlott, s számos előnye van. Nem csak a hangulatot javítja, magas antioxidáns-tartalma segít a gyulladáscsökkentésben. Friss eperrel különösen finom! Ne feledjük, a mértéktelen csokifogyasztás nem egészséges!

Karfiol

Kalóriaszegény, zsír- és sómentes, ugyanakkor C-vitaminban és folsavban gazdag. Ha a burgonya- és egyéb köretektől besokalltunk, váltsunk karfiolra! Salátába tehetjük, de levest, rakott egytálételt is készíthetünk belőle: nagyon ízletes kombinációk születhetnek!

karfiol2

Tangelo

Ez a gyümölcs egy véletlen, vagy szándékosan előállított hibrid, a grapefruit, és a mandarin között. Nagyszerű C-vitamin forrás! Heszperitinben is gazdag, ami egy antioxidáns: megvan a képessége a rákos sejtek növekedésének meggátlására. A tangelo könnyen meghámozható és bármikor magunkkal vihetünk párat belőle.

Kelbimbó

Az egyik legjobb téli étel! A brokkoli után a második olyan zöldség, mely glükozinolátban igen gazdag, és képes megvédeni a rák ellen. Számos ételhez használható, olívaolajjal és tengeri sóval fogyasztva különösen ízletes, és egészséges!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.