10 szuperétel tavaszra!

Egészségesen étkezni nemcsak azért szükséges, hogy mutatós alakunk legyen. Egészségünket, teljesítményünket növelhetjük, hangulatunkat javíthatjuk azzal, ha megfelelő ételeket fogyasztunk – különösen a tavaszi időszakban.

Ne csak azért étkezzünk egészségesen, hogy fittek és vékonyak maradjunk! Bizonyos ételek, zöldségek és gyümölcsök kiválóak nemcsak külsőnkre, de teljesítményünkre, memóriánkra nézve is.  A jól megválasztott élelmiszerekkel formába hozzuk testünket és szellemünket is! Lássuk, melyek azok a tavaszi ételek, melyekhez ebben az időszakban egyszerű hozzájutni, és miként segítenek hozzá a jó közérzethez?

Azokat az ételeket soroljuk a szuperételek közé, melyek tápanyagtartalmuk miatt kiemelkednek a többi közül. Nemcsak a tányéron, de a tápanyagtáblázatban is rendkívül mutatósak.

Szuperételek – Nem csodaszerek, mégis csodát művelhetnek

1. Dió

Hangulatra kiváló, triptofán tartalma miatt – a triptofán aminosav, amelyre szervezetünknek szüksége van a jó közérzetért felelős szerotonin termeléséhez. Spanyol kutatók felfedezték, hogy a gyakori dió-fogyasztókban magasabb mennyiségben van jelen ez a természetes hangulatjavító. A dió lassan emésztődik, csökkenti az éhséget, hangulati stabilitást ad és segíthet tolerálni a stresszt.

Foto:123rf.com

2. Spárga

Szintén hangulatőr tavaszi étel. Az egyik legjobb folsav-tartalmú zöldség, amely  lehangolódásunkat, visszaesésünket meggátolja. A folát rendkívül fontos a dopamin, szerotonin és a noradrenalin neurotranszimtterek szintéziséhez, melyek kulcsfontosságúak a hangulatunk szempontjából.

Adjunk folsavval dúsított tésztához egy csésze főtt spárgát, és máris kész a nemcsak finom, hanem jó érzést is garantáló főételünk.

Foto:123rf.com


3. Tavaszi fokhagyma

Remek súlycsökkentő. Titka az allicin-tartalom, ez adja a fokhagyma jellegzetes szagát. Az allicin megakadályozza, hogy túl sokat együnk, azzal, hogy stimulálja az agyban a jóllakottság érzését. A tavaszi fokhagyma gyengébb, édesebb ízzel bír, mint a száraz fehér hagymák, melyeket később lehet kapni. Vágjuk kockára és tegyük salátába vagy fogyasszuk az ebéd mellé.

Fotó: 123rf.com

4. Hüvelyesek

Súlycsökkenésre nagyszerűek. A babevés az egyik legjobb módszer, ha meg szeretnénk szabadulni néhány kilótól. Szervezetünknek dolgoznia kell azért, hogy lebontsa a babot és hozzájusson a rosthoz, tehát megemésztéséhez energiát használunk fel. Különösen előnyös, hogy a hüvelyesekben levő fehérje a jóllakottság érzését kelti az agyban.

Foto:123rf.com

5. Spenót

Ez a finom tavaszi étel energiát ad. A spenót remek vasforrás (főleg, ha nem fogyasztunk húst), a vas pedig kulcsfontosságú összetevője a vörös vérsejteknek, melyek izmainkat oxigénnel látják el az energia érdekében. Svéd kutatók arra is rámutattak, hogy a spenótban található összetevők növelik a mitokondrium (a sejtekben levő energia-ellátók) hatékonyságát. Egy csésze főtt spenót elfogyasztásával tehát jóval hatékonyabbak lehetünk az elliptikus tréneren, de könnyebben elkaphatjuk a buszt is.

Foto:123rf.com

6. Tavaszi articsóka

Szintén energiát ad. Amennyiben napi szinten lépcsőzünk, mindenképp fogyasszunk articsókát! Tele van magnéziummal, azzal az ásványi anyaggal, mely több mint 300 biokémiai reakcióért felelős a szervezetben, beleértve az energiatermelést is. Ha nem jutunk elég magnéziumhoz, izmainknak keményebben kell dolgozniuk, amikor reagálnak és így gyorsabban kifáradunk. Sok ember nem fogyaszt elegendő mennyiségű magnéziumot – egy közepes méretű tavaszi articsóka 77 milligrammot tartalmaz, és csak 60 kalóriát. Magnéziumforrás még a dió, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Foto:123rf.com


7. Tavaszi lazac

Kiváló ránc-megelőző étel a tányérunkon! A lazac eikozapentaénsavban gazdag, mely az Omega-3 zsírsav egy típusa. Természetes módon blokkolja az UV-indukált enzimek felszabadulását, melyek csökkentik a kollagént, ráncokat, megereszkedő bőrt okozva. A tavaszi lazac plusz előnye, hogy az Omega 3-zsírsav az olajtermelődést is szabályozza a bőrben, hidratálja azt, segít megőrizni a pattanásmentes, ragyogó bőrt.

eper 2

Foto:123rf.com

8. Tavaszi eper

A bőr őre. Tele van antioxidánssal, amely segít a bőrnek felvenni a harcot az ártalmas környezeti tényezőkkel szemben, mint pl. a szennyezett levegő, az UV-sugarak. A tavaszi eper C-vitaminban is gazdag: kevesebb ráncunk lesz és a bőr szárazsága sem jellemző, ha eleget fogyasztunk belőle. Otthoni maszkot is készíthetünk az eperből. Közvetlen alkalmazása a bőrön meglepően jó eredményekkel jár!

Foto:123rf.com

9. Tojás

Nagyszerű a memóriára, mivel a tojás sárgája tele van kolinnal: ez az emlékezet szempontjából kulcsfontosságú. Szervezetünknek szüksége van kolinra az acetilkolin nevű anyag előállításához, mely fontos szerepet játszik az emlékek tárolásában. Egy nagyobb méretű tojásban 147 milligramm kolin található. Megfelelő kolinforrás még a dió és a vörös hús.

Foto:123rf.com

10. Áfonya

A memória őre. Ha rendszeresen fogyasztjuk, érzékelni fogjuk előnyös hatását a memóriánkra. Egy tanulmány keretein belül áfonyalét itattak korral járó memóriacsökkenésben szenvedő alanyokkal – a 12 héten át, napi két és fél csésze áfonyalét elfogyasztó résztvevők memóriájában jelentő javulás következett be, azokkal szemben, akik placebo italt kaptak. Ez a mennyiség egyenlő nagyjából egy csészényi áfonyával. Az áfonya titka az antocianin nevű antioxidáns, mely az agysejtek közti jeleket növeli és javítja rugalmasságukat, elősegítve ezzel a hatékonyabb memóriát és tanulást.

Fogyasszuk a tavaszi ételeket egészséggel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index