Allergiás tünetek a zamatos epertől

Az eper a színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Azonban kedvező tulajdonságai mellett fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

Nyírfapollen és eper

Az eper fogyasztását követő tünetek megjelenésének több oka is lehet. A svéd Lund University biokémikusai az eperben is megtalálták azt a fehérjét, amely nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a korábban nyírfapollenben azonosított allergénnel. A két anyag közti szerkezeti hasonlóság miatt pedig könnyen jelentkezhet keresztallergia.

A keresztallergiáknál a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel az allergiás válasz. Ilyen esetben a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek.

Az allergiás reakció feltehetően összefüggésben áll az eper színével, a kutatók ugyanis megvizsgálták a Sofar névre keresztelt eperfajtát is, melynek jellegzetessége, hogy a megszokott pirostól eltérően, fehér színű. Az eredmények alapján pedig a valódi eperallergiát kiváltó fehérje a fehér színű eprekben alig volt kimutatható.

Hisztamin és bőrtünetek

A jelenlegi ajánlások alapján 2 éves kor alatti kisgyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt. Ennek oka, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően, főleg kisgyermekkorban gyakran jelentkezhetnek allergiás panaszok. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés – másnéven urticaria – a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes.

Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus. Az urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével – rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

eper4

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben az eper fogyasztását követően szokatlan tüneteket észlelünk, akár a szájüregben, a bőrön, vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, az első teendő a tüneteket okozó étel elhagyása. Ez azért szükséges, mert ha ezekkel az ételekkel a rájuk érzékeny egyén újra találkozik, a csalánkiütések ismételten megjelennek, esetleg a kiterjedésük fokozódhat, ödéma jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, sürgős orvosi ellátást igényelhet – figyelmeztet a doktornő.

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így azoknak a felnőtteknek is érdemes komolyan venniük a tüneteket, akik korábban panaszmentesen fogyaszthatták a kérdéses élelmiszert.

A későbbi, esetleg súlyosabb problémák megelőzése mellett természetesen az akut panaszok csillapításában is kérhetjük az orvos segítségét: antihisztamin tartalmú gyógyszerek segítségével csökkenthető a csalánkiütés által okozott duzzanat és kellemetlen viszketés.

A csalánkiütés hátterében álló okok tisztázása nem csak a súlyosabb szövődmények megelőzése miatt fontos. A tüneteket számtalan egyéb tényező is kiválthatja, mint például: gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb élelmiszerek, kozmetikumok összetevői, bélférgek, baktériumok fehérjéi, gyomorsav-hiány, vagy túltengés.

Az alapos kivizsgálás során megállapítható, hogy a panaszokat valóban az eper fogyasztása váltotta-e ki, s így az is bebizonyosodhat, hogy a kedvelt gyümölcsöt a későbbiekben esetleg mégsem kell szükségtelenül mellőznünk az étrendből.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.