Miből gyűjthetnek fehérjét a vegák?

Fehérjekombinációk vegáknak. Alternatívák a vegetáriánus étkezésben. Hogyan pótolható a fehérje?

Proteinbomba vegáknak. Tudjuk, hogy a fehérje elsődleges forrása a hús, ez viszont a vega életmód mellőzött eledele. Természetesen az egészséges étrend része, hogy a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat, így a vegetáriánusoknak meg kell találniuk azokat a forrásokat, melyekkel pótolható a protein.

A kender és a szója

Ezek azok az élelmiszerek, melyek szinte minden vega étrendjében hangsúlyos szerepet kapnak. Viszont a változatosság épp úgy szükségszerű a számukra is, mint minden más szervezet számára. Így fontos, hogy lehetőleg minél színesebb formában lássák el a testüket a megfelelő tápanyagokkal.

szoja1

Fehérje alternatívák

A fekete bab és a rizs kiváló választás, ha szeretnénk feldobni a mindennapi vegetáriánus konyhát. Erre alkalmas még különböző magvak és hüvelyesek kombinációja. Ízletes és kevésbé ismert étel a lencseleves mandulával megbolondítva. A napi szükségleteiket fedezik, a hasuk pedig hálás lesz a rendhagyó ízkombinációért.

Különleges köretek

A kukoricás tortilla épp úgy el fogja varázsolni az ízlelőbimbóinkat, mint a teljes kiőrlésű tésztákhoz készített „mindent bele” mártás. Engedjük szabadjára a fantáziánkat és válogassuk össze azokat a hozzávalókat, amiket szeretünk, majd dobáljuk bele egy már sokszor készített mártásalapba. Nagyon finom borsóval, mandulával és kukoricával is.

Édes élvezet

Bár nálunk kicsit borsos az ára, ízletes nassolnivaló és remek fehérjeforrás az amerikaiak kedvelt csemegéje, a mogyoróvajkrém. Vékonyan kenve kukoricakenyérrel vagy teljes kiőrlésű pirítóssal különösen finom édesség az éhes gyomornak.

mogyorovaj11

Miért fontos a fehérje?

A fehérje fontos építőeleme a testünknek. Egyaránt hasznos a szervek és izmok felépítésénél, illetve az immunrendszer védelménél. Emellett ha nincs elegendő szénhidrát a szervezetben, ebből képes energiát nyerni a megfelelő működéshez. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyek között léteznek esszenciális aminosavak. Ezeket az alapvető fontosságú aminosavakat csak részben, vagy egyáltalán nem képes elállítani a szervezet, vagyis más forrásból kell pótolni őket.

Növényi fehérjék

Egyértelmű, hogy a vegetáriánusok a növényi fehérjékre támaszkodva szerzik be az elegendő mennyiségű proteint. Ezek közül a szója tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, viszont a többi növényi eredetű táplálék csak egy részét fedezi ennek. Ezért elengedhetetlen a változatos és kielégítő étrend. Legyünk kreatívak a konyhába és kényeztessük magunkat olyan étellel, melyet ritkábban vagy még sosem fogyasztottunk.

Forrás: