Cukorbetegség kontra tesztoszteronszint?

Egy új kutatási anyag szerint a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő fiatal férfiak tesztonszeron szintje jóval alacsonyabb az átlagosnál

"A tesztoszteron hiánya jelentős behatással lehet az ilyen férfiak szexuális életére és nemzőképességére – nyilatkozta Dr. Paresh Dandona a New York Állami Egyetem munkatársa – A cukorbetegséget leggyakrabban a különböző szív és érrendszeri betegségekkel hozzák kapcsolatba, de úgy tűnik a különböző szexuális zavarok és a meddőség is szorosan összefügg a cukorbajjal."

2004-ben Dr. Dandona és kollegái különösen alacsony tesztoszteron szintet állapítottak meg a kísérleteikben részt vevő kettes típusú cukorbetegségben szenvedő férfiaknál. Emellett a résztvevők luteinizáló hormon és follikulusstimuláló hormon szintje is túlzottan alacsony volt, pedig ezek a hormonok elengedhetetlenek a nemzőképességhez. A mostani kutatás során 38 egyes és 24 kettes típusú cukorbetegségben szenvedő 18 és 35 év közötti férfit vizsgáltak meg.

Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedő betegek esetében a tesztoszteron, valamint luteinizáló és follikulusstimuláló hormon szintek teljesen normális értékeket mutattak. Kettes típusú cukorbetegek esetében azonban az esetek 58 százalékában találtak abnormálisan alacsony értékeket.

injekcio10

A túlzottan alacsony luteinizáló és follikulusstimuláló hormon szint a hypogonad eredetű hypogonadismus tünete, amely betegség következtében a herék nem funkcionálnak megfelelően a hipotalamuszban és az agyalapi mirigyben jelentkező problémák miatt.

Dr. Dandona szerint a túlsúly, az inzulin rezisztancia és a gyulladások mind komolyan károsítják a hipotalamusz azon képességét, hogy képes legyen a hormonok termelését irányító folyamat kiváltásáraA hypogonad eredetű hypogonadismus kezelése során a tesztoszteron pótlása mellett luteinizáló és follikulusstimuláló hormoninjekciókra is szükség van a termékenység visszaállításához.

Dr. Dandona szerint kevés a valószínűsége, hogy súlyvesztéssel a folyamat visszafordítható: "Ha a cukorbetegség kialakulása után jelentkezik a hypogonadismus, kevés az esély rá, hogy a folyamat visszafordítható, ezért jó, ha inkább a megelőzésre fordítjuk a figyelmünket."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.