A hipotalamusz miatt nevetünk!

Egy tanulmány szerint az agy hipotalamusz nevű része felelős a nevetésér. Ha sérül ez a rész, akkor előfordulhat, hogy folyton nevetünk.

Van olyan, hogy akkor is nevetünk, amikor nem akarunk?

A Stanford Egyetem és a Barrow Neurológiai Intézet kutatói száz olyan embert vizsgáltak meg, akik egy ritka rendellenességtől, az epilepsziának egy olyan változatától szenvednek, mely gelasztikus rohamokkal jár, ami annyit jelent, hogy az illető lényegében nevetőgörcsöt kap.

idegsejt-nevetés

A vizsgálatban résztvevőket több csoportra osztották, az egyikbe azokat sorolták, akiknek csak nevetőrohamuk volt, a másikba azokat, akiknek mellette még másféle rohamaik is voltak, a harmadikba pedig azokat, akiknek egyéb agykárosodással és korai pubertással kapcsolatos tüneteik is jelentkeztek. A vizsgálat során egyértelműen kiderült, hogy azoknak, akiknél gelasztikus rohamok is előfordultak, a hipotalamusz egy bizonyos területén veleszületett agykárosodás – úgynevezett hamartoma – volt megfigyelhető.

A vizsgálat eredményeiről a szakemberek az Amerikai Epilepszia Társaság Baltimore-ban megrendezett éves találkozóján számoltak be.

Egy,  200 asztmás részvételével készült felmérésből az is kiderült, hogy a nevetés egyes esetekben súlyosbíthatja a krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvedők állapotát, és asztmatikus rohamokat válthat ki.

A megkérdezett betegek háromnegyede szerint az asztma semmilyen káros befolyással nincs az életükre, a legtöbbjüknek ennek ellenére mégis különböző életmódbeli változtatásokat kellett eszközölniük, amikor kiderült, hogy betegek– írják a kutatók. A megkérdezettek kétharmadát betegségük komolyan akadályozza a házimunka végzésében és a napi vásárlásban, egyharmaduknak pedig alvási gondjaik is vannak emiatt.

Öt megkérdezettből egy különböző szociális kapcsolatait is leszűkítette a betegsége miatt.

A felmérés eredményeiből egyértelműen láthatjuk, hogy a betegeknek mennyi áldozatot kell hozniuk betegségük miatt, pedig a legtöbben azt hiszik, semmilyen irányban nem korlátozza őket az asztmájuk– írják a kutatók.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.