Biológiai óra és cukorbetegség!

A Nature Genetics oldalain bemutatott vizsgálat szerint kapcsolat van a szervezet biológiai óráját szabályozó melatonin nevű hormon és a 2-es típusú cukorbetegség között: egy ritka genetikai mutáció a melatonin receptorában növeli a cukorbetegség kockázatát.

Az Imperial College London munkatársai korábban már felismerték, hogy a melatonin egyik receptorának (MT2) gyakori változatai növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, azonban most négy ritkább variáns esetén mutattak ki hatszoros kockázatfokozódást. A megállapítás hozzájárulhat a cukorbetegség kockázatának pontosabb kimutatásához, valamint a személyre szabott terápiához.

v213tg6z

A melatonin nevű hormon az ébrenlét-alvás ciklust szabályozza, hatására csökken a testhőmérséklet, és kialakul az álmosságérzet. A vércukor szabályozásában alapvető inzulin felszabadulását befolyásolja a melatonin. Philippe Froguel professzor és munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy az MT2 nevű gén hibája miatt szétkapcsol a biológiai óra és a vércukorszint közötti szabályozás, ami felborítja a cukorháztartást.

A több központban végzett vizsgálat során a kutatók 7632 egyén esetén vizsgálták az MT2 ritka variánsait. Megállapították, hogy a gén 40 változata áll kapcsolatban a 2-es cukorbetegséggel, ebből négy esetben egyáltalán nem jön létre a hormonra adott válasz. A felfedezést ezután megerősítették egy újabb 11 854 embert tartalmazó vizsgálati csoporton.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.