Víz és madár – ezek a stressz hatékony ellenszerei

Azt már mindenki tudja, hogy a napsütés, a friss levegő, a virágzó természet gyógyírként hat a lelkünkre, azonban egy friss kutatás azt is bebizonyította, hogy a természet különböző hangjainak a testünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Rachel Buxton, a kanadai Carleton Egyetem biológiai tanszékének tudományos munkatársa néhány kollégájával együtt korábbi tanulmányok eredményeit összegezte, amelyek azt vizsgálták, milyen hatással vannak az egyes természeti hangok az ember közérzetére – olvasható a PNAS folyóiratban megjelent tanulmányban.

stressz szervezetünk egyik leggyilkosabb ellenfele. Lazítással, relaxációval azonban oldható, sőt meg is szabadulhatunk tőle.

A relaxáció 10 lépése

A Carleton Egyetem szakemberei az elemzéshez szükséges kísérletekeit laboratóriumban, nemzeti parkokban rögzített hangokkal végezték.

Madarak

Foto:123rf.com

A tanulmány szerint a víz hangjának, a csobogó pataknak van a legnagyobb hatása az egészségre. A vízi hangok jelentősége összefüggésben lehet azzal, hogy a víz milyen kritikus szerepet tölt be az ember túlélésében.

Foto:pixanay.com

A madárhangok is nagymértékben csökkentik az emberekben halmozódó folyamatos stresszt és ezáltal enyhítik az idegességet is. A madárdal segíti a koncentrációt, javítja a hangulatot, és csökkenti a stresszt.a

Forrás: https://napidoktor.hu/index