Túl kevés alvással csak hízást érünk el?

Mindenki tapasztalhatta már, hogy ha nyúzott, szinte bármilyen, szénhidrátban, zsírban gazdag ételt megkíván. A fáradt emberek hajlamosak magasabb zsírtartalmú ételeket fogyasztani – állapította meg egy kutatás. Azaz, a túl kevés alvás hozzájárulhat a derékbőség növekedéséhez, a hízás megindulásához.

Egy új tanulmány szerint a túl kevés alvás hízást eredményezhet, mégpedig egyszerű okból.

Keveset alszunk mostanában? Igyekezzünk javítani a helyzeten, mert sem a kimerültség nem vezet jóra, sem a zsírosabb ételek fogyasztása.

A kutatás 11 tanulmányt foglalt magába, összesen 172 alannyal. Azokkal szemben, akik eleget aludtak, az alváshiánnyal küzdők átlagosan 385 kalóriával fogyasztottak többet naponta! Ez a kalóriamennyiség nagyjából 4 és fél szelet kenyérnek felel meg!

Fotó: 123rf.com

A túl kevés alvásnak ugyanakkor nincs jelentős hatása arra, mennyi kalóriát éget az ember. Vagyis a beszerzett 385 kalória marad is, ha nem kezdünk a helyzettel semmit. A fáradt embereknél nagyobb zsír- és alacsonyabb fehérjebevitel figyelhető meg, azokkal szemben, akik eleget aludtak – de mindkét csoportban hasonló volt a szénhidrát-bevitel mennyisége.

A tanulmányt az European Journal of Clinical Nutrition szaklapban tették közzé.

„A hízás fő oka a kalória-bevitel és leadás közötti egyensúlytalanság – magyarázta Gerda Pot, a tanulmány vezető szerzője, a londoni King’s College és az amszterdami Vrije Egyetem cukorbetegség- és táplálkozástudományi részlegének munkatársa. – Ha a túl kevés alvás időszaka sokáig tart, a napi extra 385 kalóriák megindítják a hízást.”

Nem ritka, amikor a pajzsmirigy működési zavara teszi tönkre az éjszakákat, de sokszor pszichés ok áll a hátterében. Az alvászavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek nagyban kihatnak az illető mindennapjaira.

Nyugtalan alvás? – A pajzsmirigy lehet a hibás

A szakember hozzátette: a túl kevés alvás ellenben olyan egészségügyi kockázat, melyen gyakorlatilag könnyedén módosíthat az ember, noha a mai társadalomban a krónikus alváshiány egyre gyakoribb.

Depressed woman awake in the night, she is touching her forehead and suffering from insomnia

Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy tanulmányozzák a hosszútávú, részleges alvásmegvonást, mint az elhízás rizikófaktorát és azt, vajon az alvás meghosszabbítása szerepet játszik-e a hízás megelőzésében.

Egy korábbi tanulmány egyébként arra is rámutatott, hogy a túl kevés alvás az agy azon területeinek nagyobb mértékű aktivitását eredményezte, melyek a jutalmazással vannak összefüggésben, amikor az ember ételek közelébe kerül.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.