„Nagyon hideg a 10 éves kisfiú keze és lába”

Egy 10 éves kisfiúról van szó. A gyermeknek nagyon hideg a keze és a lába. Állítólag születése óta ennyire hűvösek a végtagjai. Egyéb tünetei nincsenek – illetve, ekcémával küzd és fehérje érzékenysége van, ha ez esetleg jelent ilyen szempontból valamit…

Amennyiben a végtagok akkor is nagyon hidegek, ha ezt a külső hőmérséklet nem indokolja, valóban lehet komolyabb problémára is gyanakodni – jegyzi meg a szerkesztő. A véráramlásunktól függ, milyen a végtagjaink hője. Ha valakinek a keze-lába állandóan hideg, valamilyen keringési, esetleg idegrendszeri zavar állhat ennek hátterében – melynek következtében a végtagok vérellátása nem megfelelő.

A végtagok hidegségének oka lehet a perifériás erek szűkülete is. Egy gyermek esetében is fennállhat a cukorbetegség, az alacsony vérnyomás, pajzsmirigy rendellenességek esélye – amelyek a hűvös kezekért-lábakért felelősek lehetnek. Ám a stressz is hozzájárulhat a probléma kialakulásához.

A hideg végtag problémával mindenképp érdemes felkeresni orvost és utánanézni, mi állhat a jelenség hátterében. A legegyszerűbb eset az alacsony vérnyomás, de ha ez állandó, az sem igazán egészséges. Lehet, hogy életmódváltásra van szükség – jegyzi meg a szerkesztő.

Fontos lenne azt is megfigyelni, hogy egyéb tünetek kísérik-e a végtagok hűvösségét, például fázás, gyors elfáradás, erős szívdobogás – mert ezek a keringési zavarok tényét erősítik meg. Kivizsgáltatni a problémát mindenképpen érdemes!

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.