Immunrendszer erősítő sport?

Megérkezett az igazi ősz, a megfázós-náthás időszak! Érdemes felkészülni a betegségek elkerülésére, például azzal, hogy kiderítjük, hogy hogyan tarthatjuk távol a kórokozókat!

Az immunrendszer karbantartása, megfelelő működése, és az általános jó egészségi állapot fenntartása érdekében, fontos a mozgásban gazdag életmód, a rendszeres sport.

Alapvető kondicionális képességeink közül állóképességünk fejlettsége hat leginkább az egészségi állapotunkra, a közérzetünkre és ez által mindennapjainkra – tudtuk meg Keresztes Nóra személyi edző és életmód tanácsadótól, aki további hasznos információkat osztott meg velünk a sport és az immunrendszer kapcsolatáról.

Akinek jó az állóképessége, annak védekezőrendszere is biztos alapokra épül?

Az állóképesség, röviden a fáradtsággal szembeni ellenálló-képesség, valamint a gyors regenerálódásra való képesség, ami több szervrendszerünkkel is összefügg. Ezek közé tartozik a szív- és keringési rendszer, a légzőrendszer, valamint az anyagcsere-folyamatok. Ha ezek fejlettek és jól működnek, akkor állóképességünk is jó, ami alapot biztosít immunrendszerünk kiváló működéséhez.

sport3

Hogyan segít a rendszeres mozgás abban, hogy távol tartsuk a betegségeket?

Immunrendszerünk erősítéséhez többféle módon járulhatunk hozzá. Ilyen például a tüdő átlélegeztetése, amit leginkább légzőgyakorlatokkal, jógával, meditációval érhetünk el. Fontos a szív- és érrendszer karbantartása is, aminek legjobb eszköze az aerob tréning.

A sport segít, hogy növeljük a mobilizálható vérsejtjeink számát, valamint hozzájárul az anyagcsere normalizálásához és gyorsításához – így hamarabb kiürülnek szervezetünkből a káros anyagok, növelve az immunrendszer aktivitását.

Erősíti a védekezőrendszerünket a rendszeres izzadás, a bőrön és a kiválasztószerveken keresztüli méregtelenítés, ami a testedzés mellett szaunával és megfelelő folyadékbevitellel érhető el.

Bokros teendőik mellett sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy a sportot beépítsék a hétköznapjaikba. Pedig nagyon fontos, hogy a mindennapi stresszhatásokat kezelni tudjuk. Köztudott, hogy a hosszan tartó, krónikus stresszhelyzetek gyengítik az immunrendszert, ezért ne sajnáljunk időt szakítani magunkra a rohanó hétköznapokban sem egy jóleső edzéssel, masszázzsal, jógával, sétával, meditációval vagy csak egy kis zenehallgatással.
Már a mérsékelt intenzitású és időtartamú fizikai aktivitás is képes javítani az egészségi állapotot és az élet minőségét, ne tántorítson el senkit, ha nem tud naponta több órát edzésre szánni!

Aki beteg, pihenjen!

A betegség, sérülés idején űzött sportolás két szempontból sem kifizetődő: egyrészt ilyenkor az immunrendszer nem tud hatékonyan védekezni a kórokozók ellen, másrészt a „túlélés” érdekében szervezetünk számára az immunfolyamatok működtetése az elsődleges, tehát az edzés sem fog jól menni.

Kíváncsi rá, hogy hány kalóriát éget el sportolással? Kattintson ide!

Forrás: Oxygen Medical


2 hozzászólás

  1. Dr. Péter

    Nem mindegy, hogy mi a sport. Gyúrás, nehéz súlyokkal kemény edzést tartani például stresszt okoz a szervezetben, ami rombolja az immunrendszert.
    Fontos még, hogy felhevült testtel, sport után, ne menjünk ki egyből az utcára, hidegbe, megfázást, tüdőgyulladást kockáztat az ember. Inkább várni kell, illetve ha van lehetőség, akkor zuhanyozni kell.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.