Grépfrút – A keserű narancs

Természettudósok vitáznak eredetéről. Lehet, hogy ebbe savanyodott bele a grépfrút. Mindenesetre azért köszöni szépen, jól van.

Igen népes családba tartozik a grépfrút. Száznál is több fajtaváltozata van. A szubtrópusi, trópusi és mediterrán éghajlatot kedveli, így nálunk csak tikkasztó nyári hőségben érezné jól magát a Margitsziget kellős közepén. Hazánkban csakis fagymentes helyen nevelhető, szóval esélytelen, hogy áttelel a pincében.

Savanyú nedű

A frissen facsart grépfrútlé nagyon fontos, jól hasznosuló, természetes C-vitaminforrás. Erősíti a szervezet védekezőképességét. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterin- és inzulinszintet. Kiváló antioxidáns.

Hogyan fogyasszam?

Mielőtt felütné a fejét valamilyen járvány, érdemes a napot egy pohár frissen facsart grépfrútlével kezdeni, így felkészíthetjük szervezetünket a kórokozók támadásaival szemben. Légzőszervi betegségek esetén gyorsítja a betegségek lefolyását, ha mindennap 1-2 dl friss grépfrútevelet iszunk.

A friss lé étkezések előtti fogyasztása elősegíti a fogyást. Már az 1930-as évektől alkalmazzák a grépfrútlédiétát. Pocakosok figyelem: napi 1-2 pohár gyümölcslé csökkenti a hasi elhízást! Feljebb olvasható, hogy csökkenti az inzulinszintet. Az inzulinszint csökkentésével serkenthető a fogyás. A magas inzulinszint sajnos fokozza az elhízás és a szív-, érrendszeri betegségek kockázatát.

grapefruit

Ne köpd ki!

Nem csak a gyümölcslé, hanem a grépfrút magja is értékes hatóanyagokat tartalmaz, mint például bioflavonidokat, ezek erős antioxidánsok (sejtvédők), melyek fokozzák a C-vitamin hatását, illetve gátolják annak bomlását.

Az öregedést senki sem kerülheti el, de a grépfrútmag kivonatának fogyasztásával lassítható a kóros elváltozások kialakulása. Trombózisgátló, értágító hatású és csökkenti az érelmeszesedést.

Betegségek ellen kiváló. Több, mint 800 baktérium- és vírustörzs, 100 gombafaj és egysejtű élősködő növekedését, szaporodását gátolja, úgy, hogy mindeközben a fiziológiás baktréiumflórákat nem károsítja. Jó eredménnyel alkalmazható hasmenés, candidafajok (bélgombásodás) húgyúti gyulladások és hüvelygyulladás ellen. A citrus-bioflavonidok rákellenes védőanyagok, gátolják a rákos sejtek keletkezését, szaporodását és az áttétképződést.

grapefruit3

Nem csak a belsőnknek jó!

Grépfrútmag kivonatú ecsetelővel a szemölcsöt, a herpeszt, a bőrkiütéseket és különféle gombás fertőzéseket enyhítenek. Fogszuvasodás, fogkő és szájüregi gyulladások kezelésére öblögetőként használják. Korpás, vagy túlzottan zsíros haj esetén 1-2 csepp grépfrútmagkivonat aranyat érhet a samponba.

Bio fertőtlenítő

Egyes amerikai klinikákon grépfrútmag-kivonattal fertőtlenítenek padlót, ágyneműket és orvosi műszereket. Az ivóvíz minősége is javítható vele. A grépfrútmag anyagai gyorsan és káros melléktermékek nélkül bomlanak le, így nem károsítják a környezetet sem.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.