Az ünnepek alatt pihenjünk is!

Az Egyesült Államokban élő megkérdezett 1 000 lakos 50 százaléka állította, hogy a Halloween időszakától Újév napjáig tartó hetek alatt, napi 7 óránál kevesebb időt tölt alvással.

A szakértők által javasolt napi alvás mennyisége, felnőttek részére 7-9 óra. A megkérdezettek többsége a kevés alvás okaként egy családtag elvesztése után érzett fájdalmát nevezte meg, mely az ünnepi időszakban ismét felerősödött. Ezután anyagi problémák következtek, voltak, akik bizony túlságosan sokat költöttek szeretteik megajándékozására.

Az említett okok közt szerepelt még a túlzott elfoglaltság, vagy családi problémák. A résztvevők fele tapasztalt fokozott stresszt az ünnepek alatt, s állításuk szerint az is gátolta őket a nyugodt alvásban. Az ünnepi időszak valóban fokozott megterhelést jelent.

Az ajándékok beszerzése, a zsúfoltság, a tömeg, a munkahelyi feladatok, melyeket még az év vége előtt be kell fejeznünk, egyaránt növelik a stesszt. Szintén problémát okozhat a családtagokkal való harmonikus kapcsolat fenntartása, hiszen külön szervezést igényel, kit látogatunk meg az ünnepek alatt, és mikor tesszük ezt.

A megoldás kulcsa a megfelelő időbeosztásban keresendő! Időben kezdjük el beszerezni az ajándékokat, így elkerülhetjük a tömegben való rohangálást! Egyeztessünk rokonainkkal a látogatások napjáról, így mi is időben felkészülhetünk! Tegyünk félre pénzt az ünnepi időszak költségeire!

Segíthet, ha a hálószobában valóban csak alszunk, s nem használjuk dolgozószobának. A testedzést szintén ne közvetlenül lefekvés előtt végezzük, s kerüljük a koffein tartalmú ételek, italok fogyasztását az esti órákban! Ügyeljünk táplálkozási szokásainkra is az ünnepek alatt! Ne fogyasszunk a kelleténél több ételt, vagy alkoholt, ezek ugyanis szintén gátolják a nyugodt, pihentető alvást! Tartsunk tehát mértéket, s ha így teszünk, elkerülhetjük, hogy az ünnepi időszakot a fáradtság, a kialvatlanság, az idegesség határozza meg.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.