Alvászavar az alkoholtól

A kutatások szerint a nők a férfiaknál sokkal jobban szenvednek az alkohol alvásra gyakorolt káros hatásaitól.

“Nyilvánvaló, hogy sokan vannak, akik a könnyebb elalvás miatt fogyasztanak rendszeresen alkoholt. Emiatt az az általánosan elterjedt nézet, hogy az alkohol segít az elalvásban, pedig jobb, ha tudjuk, hogy az éjszaka folyamán más kellemetlen hatásai is lehetnek az italnak” – nyilatkozta J. Todd Arnedt, a mostani kutatás vezetője.

A vizsgálat során Ardent és kollégái a nemek közötti különbségeket vizsgálták az alkohol szervezetre gyakorolt hatásainak tekintetében. A tudósok összesen 93 egészséges, a 20-as éveikben lévő felnőttet kértek fel a kutatásban való részvételre. A résztvevők közül 29-nek a családi kórtörténetében előfordult már alkoholizmus.

A vizsgálatok során este fél kilenc és tíz óra között a résztvevőknek alkoholt vagy hatóanyagmentes placebót kellett fogyasztaniuk.

alkohol

A részegség mértékét a kutatók később szondával mérték az alkoholt fogyasztott résztvevőknél. Ezek után aludni küldték az önkénteseket, akiknek éjszakai állapotát folyamatosan figyelemmel kísérték.

“A kísérletben részt vett nők sokkal gyakrabban jelentettek alvási gondokat és napközbeni álmosságot, mint a férfiak. Az alvásminőséget ezzel szemben nem befolyásolta a családi kórtörténetben szereplő alkoholizmus. A reggeli ébredés mindkét nemnél nehezebb volt azoknak, akik előző este placebo helyett alkoholt fogyasztottak” – foglalták össze a kutatók.

Úgy tűnik, az alkohol az éjszaka első felében segíti a pihenést, ami több mélyalvást eredményez, később azonban inkább növeli az ébrenlétet. Ez különösen igaz a nőkre, akik az alkohol hatására kevesebbet alszanak és gyakrabban ébrednek fel éjszakánként. A kutatás részletes leírása az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szaklapban került publikálásra.

Forrás: https://napidoktor.hu/