Alvás, hőmérséklet és elhízás

Valóban segíthet az elhízással küzdő embereken, ha hűvös hálószobájukban többet és jobban tudnának aludni?

Olasz szakértők szerint ezek a tényezők szorosan összefüggenek az elhízásra való hajlammal. Egy nemrég az International Journal of Obesity oldalain ismertetett kutatásban Dr. Simona Bo és kollegái (Turin Egyetem) összesen 1300 középkorú felnőtt életét kísérték figyelemmel hat éven keresztül. A kutatás ideje alatt 103-an lettek túlsúlyosak.

Amikor különböző környezeti tényezőket kerestek, a tudósok rájöttek, hogy az alvási szokások szorosan összefüggenek az elhízásra való hajlammal. Minden egyes alvással töltött órával 30 százalékkal csökken az elhízás esélye, még akkor is, ha más rizikófaktorokat is (mozgásszegény életmód) figyelembe veszünk. A másik fontos tényező a hőmérséklet. Sokkal ritkábban alakul ki a kóros elhízás olyan embereknél, akik télen nem fűtenek annyira, illetve azoknál, akik hálószobájukat hűvösen tartják éjszakára.

shutterstock_112340233

Természetesen az étrend is nagyon fontos: minél gyakrabban étkezik valaki étteremben, annál nagyobb az esélye az elhízásnak. Az alacsony rosttartalmú étrend is növeli az elhízás és az abnormálisan magas vércukorszint kialakulásának esélyeit.

“A kutatási eredmények nem jelentik azt, hogy ha letekerjük a fűtést vagy többet alszunk, akkor le fogunk fogyni.” – nyilatkozta Dr. David B. Allison, az Alabama Egyetem Étkezési és Túlsúly Kutatóközpontjának igazgatója – “Ezek azonban olyan életmódbeli tényezők, amelyek segíthetnek testsúlyunk megőrzésében.”

“Szervezetünk több kalóriát éget el, ha állandóan dolgoznia kell azon, hogy testhőmérsékletünket szinten tartsa” – magyarázza Dr. Allison – Az alvásmegvonás pedig egyrészt összezavarja hormonháztartásunkat, másrészt pedig nem biztosítja a folyamatos energiaellátást, így azok, akik naponta hat óránál kevesebbet alszanak, többet esznek és isznak, hogy energiaszintjüket megtartsák. Természetesen önmagában egyik tényező sem tehető felelőssé az elhízásért, ezek a faktorok együtt okozzák a kóros elhízást.”

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.