A kevés alvástól hízunk?

A legtöbb ember számára a 7-8 órás alvás a megfelelő: ettől érzik magukat jól, ennyi pihenéssel tudják elvégezni megfelelően napi feladataikat.

Van azonban, aki akár 5 óra alvással is megelégszik, legalábbis ezt hiszi. Az emberek nagy részét 8 óra alvás elégíti ki, úgymond, ettől vannak a ,,toppon", mások azonban esküsznek rá, hogy ők 5-6 óra alvás után is tökéletesen jól érzik magukat és kipihentek.

Csakhogy kutatók szerint ez az alvásmennyiség nem elég: 5 és fél óra alvással több, mint 6 kilót hízunk egy év alatt, még akkor is, ha közben megfelelő étrendet folytatunk, és a testmozgást sem hanyagoljuk! Mindez a test anyagcseréjében bekövetkező változás miatt van.

A kutatócsoport szerint ez megmagyarázza, hogy miért lesznek kövérebbek az emberek, amint idősebbé válnak, és egyre többet küzdenek az éjszakai alvással. Azt is megmagyarázhatja, miért jellemző a túlsúly egy idő után az éjszakai műszakban dolgozókra, akik nappal igyekeznek behozni az alváshiányt, illetve miért alakul ki náluk sok esetben diabétesz: cirkadián ritmusuk megzavarodik, nappali alvásuk nem elég kielégítő, anyagcseréjük lelassul.

stressz8

Bostoni tudósok 21 önkéntesen tesztelték az alvás hatását, hat héten át. Kezdetben 10 órát alhattak a résztvevők, majd ezt a mennyiséget csökkentették, kicsit több mint 5 órára. A nap bármelyik szakaszában történhetett az alvás.

Gyakran bóbiskoltak el napközben, amikor testük azt jelezte, hogy pihenésre lenne szükségük. A kutatók rájöttek, hogy amikor az önkéntesek alvásmennyiségét lecsökkentették, anyagcseréjük működése 12 százalékkal csökkent.

Energiára lett volna szükségük ahhoz, hogy a szervezet normál módon lássa el funkcióit, ám ha az anyagcsere lassul, kevesebb energiát és kalóriát használ fel, tehát jönnek fel a kilók. A kutatók szerint, amikor az önkéntesek 5 órát vagy ennél is kevesebbet aludtak, 120 kalóriával égettek kevesebbet naponta, mint a megfelelő mennyiségű alvás esetében, vagyis, jött a hízás: egy esztendő leforgása alatt ez 6 kiló pluszt jelenthet. A tanulmányt a Science Translational Medicine közölte.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: