A csukamájolaj volt az első étrendkiegészítő

A csukamájolaj (Oleum jecoris aselli), egy tradicionális kanalas orvosság, amit az emberiség több mint 2000 éve használ.

A magyar gyógyszerkönyvekben a tuberkulózis, az angolkór és a szaruhártya-elfajulás kezelésére ajánlják. A csukamájolaj kedvező hatását, elsősorban a magas A- és D-vitamin, illetve Omega-3 tartalma adja. A fő összetevőkön túl, természetesen sok más ásványi anyag, vitamin és nyomelem is jelen van benne.

A csukamájolajat évszázadok óta fogyasztjuk, sokféle betegség kezelésére és megelőzésére. A benne lévő jó minőségű D-vitamin, fontos szerepet játszik a fogak és a csontok egészségének megőrzésében.

Az A-vitamin a látást, a bőrt és az immunrendszert erősíti és a nyálkahártyák épségéért is felel. Az omega-3 zsírsavak elősegítik a megfelelő koleszterinszint és vérnyomás megőrzését, továbbá az idegrendszerre vannak elismerten jó hatással. Az Omega-3 zsírsavak támogatják a kiegyensúlyozott zsíranyagcserét is, így a testsúly szabályozásában ugyancsak jelentős a szerepük.

A csukamájolaj a benne található vitaminok és zsírsavakon felül több rendkívül pozitív élettani hatással is rendelkezik, ezért feltételezhető, hogy valójában az egyes összetevők között létrejövő szinergikus – egymást erősítő – együttműködése okozza a csukamájolaj rendkívüli értékét.

cod_liver_oil

A csukamájolajnak felértékelődött a szerepe

Mint a természetes D-vitaminban leggazdagabb étel, a csukamájolaj szerepe az utóbbi évtized kutatásai alapján igencsak felértékelődött. A csukamájolaj hatásáért elsősorban a D-vitamin felelős, és a csontanyagcserében játszott közismert hatásán túlmenően meghatározó módon részt vesz a sejtfunkciók szabályozásában egyaránt.

Becslések szerint a humán génállomány 10%-a, legalább részben, a D-vitamin hatása alatt áll, ebből legkevesebb 500 gén működését közvetlenül a D-vitamin szabályozza. Ugyanakkor majdnem minden sejt rendelkezik D-vitamin-receptorral, illetve 1-alfa-hidroxiláz (1-0 Hase) enzimmel, ami a D-vitamin hatásos formájának szintéziséhez szükséges.

Ebből az is következik, hogy a D-vitamin alacsony szintje nem csak a csontfejlődési zavarok és a csontritkulás, hanem sok más gyakori betegség kockázati tényezője is. Ilyen meggondolások alapján újra kell értékelnünk a D-vitamin biológiai szerepét és a róla alkotott elképzeléseket.

csukamaj_gyerekeknek

A csukamájolaj és a gyermekek egészsége

Aki a hetvenes-nyolcvanas években született, azok nagy részébe szinte biztosan fogyasztottak bizonyos időnként egy-egy kanál csukamájolajat. Nem ok nélkül ajánlották a gyermekorvosok akkoriban a fogyasztását, hiszen a gyerekeknél a legfontosabb az egészséges sejtosztódás és a megfelelő testi fejlődés, amit a csukamájolaj jól meg tud támogatni.

A gyermekeknél a gyógyulási folyamatok elősegítésében is segíteni tud. Jelenlegi táplálkozásunk sajnos nem fedezi a testünk D-vitamin és a vele szinergetikus hatású A-vitamin szükségletet, az Omega-3 telítetlen zsírsav mennyiségéről már nem is beszélve, amely kifejezetten alacsony mennyiségben fogyasztunk.

Ismerje meg a csukamájolajat: www.csukamájolaj.hu

A csukamájolaj hatása az idősek egészségére

A csukamájolaj időseknek segít fenntartani az egészséges, mobil és rugalmas ízületeket, csökkenteni a reggeli merevséget az ízületekben. Változókorban a D-vitamin pótláshoz is kiváló, illetve a csontozat épségét is segít megőrizni.

A benne lévő nagy mennyiségű Omega-3 az idegrendszer normál működésében és a depresszió elkerülésében segíthetnek. Időskorban felgyorsul az agysejt pusztulás és gyakoriak az agyműködéssel kapcsolatos problémák. Agyunk jelentős hányada Omega zsírsavakból áll, így a csukamájolaj fogyasztása idősebb korban akár látványos, minőségi változásokat is hozhat az ember mindennapjaiba.

Idős korban 10-ből 9 embernél a látás is romlik. A csukamájolajban található A-vitamin a látás egészségének megőrzésében is segíteni tud.

spoonofgreenpastureclo

A felnőttek egészsége

Az aktív életet folytató korosztálynál, a hatékony agyműködés elengedhetetlen. Sikerünk az életben munkánk hatékonyságától és mindennapi életünk stresszmentességétől függ. Agyunk számára az egyik legfontosabb tápanyag az Omega-3 zsírsav, amit a csukamájolaj kitűnően tud pótolni. A csukamájolajat fogyasztva, már napokon belül jelentős pozitív változást tapasztalhatunk a stressztűrő képesség, a koncentráció és a memória terén.

A csukamájolajban található összetevők segíthetnek a premenstruációs tünetek enyhítésében, a fogyókúrában vagy éppen a májműködés javításában. Az Omega zsírsavak megfelelő szintű bevitele, az olyan bőrproblémák esetén mint a pikkelysömör ugyancsak fontos.

A csukamájolaj erősíti az immunrendszert, felerősíti a szervezetet, növeli az energiaszintet, csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyeit. Minden korosztálynak ajánlott a fogyasztása. Évi 2-3 csukamájolaj kúra elvégzésével jobb életminőséget, kiegyensúlyozottabb mindennapokat érhetünk el.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz

 1. Magyar Krisztina

  Jó napot kívánok!

  Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi a csukamájolaj átlagos napi javasolt adagja 4 éves gyermeknek, 45 éves nőnek, 83 éves férfinek.

  Köszönöm szépen!
  Krisztina

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.