Ezek a leggyakoribb okok, melyek a férfiak családalapításának útjába állnak

A spermiumtermelés az utóbbi néhány tíz évben tendenciálisan romlik a férfiaknál. Ennek nagyon sok tényező lehet az okozója, és ezek közül sajnos néhánnyal nem igazán tudunk mit kezdeni.

A többséget azonban viszonylag egyszerűen lehet orvosolni. És ha ezek ellen teszünk, jó eséllyel növeljük meg a családalapítás lehetőségét is.

Mi lehet az ok?

Hogy pontosan mi okozza azt, hogy az utóbbi néhány évtizedben a férfiak átlagos spermiumtermelése, illetve az egy milliliter ejakulátumban található átlag spermiummennyiség 50%-kal csökkent, sajnos nem lehet tudni. A tudósok folyamatosan kutatják a témát, de ez nem jelenti azt, hogy mi ölbe tett kézzel kell várjuk a megváltást, hiszen sokat tehetünk a vágyott családalapításért. Ne feledjük, hogy a meddőség hazánkban és világszerte minden negyedik – ötödik párt érint, és az esetek több, mint 50%-ban a férfi oldalán keresendő a hiba, mely a családalapítás elmaradását okozza.

Fotó: 123rf.com

Azon okok között, melyeken mi is tudunk változtatni előkelő helyen szerepel a meleg. A herék nem véletlenül kerültek a férfiak testén kívülre. Az ok, hogy működésükhöz alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, ergo, ha közel nyomjuk őket a testhez, azzal árthatunk a spermiumtermelésnek is. Az tudjuk, hogy a szoros alsónadrágok nem tesznek jót, de ez alapvetően elmondható a napjainkban oly divatos férfi skinny nadrágokról is, hiszen nem adnak kellő “mozgásteret” a heréknek.

A laptop, a forró fürdő vagy más, erős hőhatás az esemény után 5-7 héttel jelentkezik a spermiumtermelésben. De az sem jó megoldás, ha csak “néha” tesszük ki a forró fürdő hatásainak a heréket. Már 1963-ban készítettek erről tanulmányt, mely igazolta, hogy a heréket három hetente forró fürdőnek kitevő férfiak spermiumtermelése jelentősen visszaesett. És mielőtt reménykedne: hasonlóan romboló hatással van a szauna is a herék termelésére – bár az egészségnek tényleg jót tesz.

2015-ben egy tanulmány sok elődjére hivatkozva, valamint átfogó, új kutatásokat végezve egyértelműen kijelentette, hogy a marihuána bizony komolyan csökkenteni képes a hímivarsejtek termelését. A dohányzás hasonló hatásaival pedig szinte minden évben jelennek meg tanulmányok. Ma már azt is tudjuk, hogy transzgenerációs hatásai is vannak, vagyis az édesapa dohányzása a fiú gyermeke későbbi spermiumtermelésére is hatással lehet.

“A stressz, mint meddőséget kiváltó faktor egyre inkább előtérbe kerül, egyre egyértelműbben sikerül bizonyítani, hogy bizony az állandó rohanás és a stressz elképesztő rombolást képes véghez vinni a szervezetben, így természetesen a termékenységben is. Mára pedig előkelő helyre kúszott fel a spermiumtermelés rombolásának versenyében a légszennyezettség is” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

A környezeti károk és ellensúlyozásuk

Vannak olyan gondok, melyek kikerülése egyszerűbb: szűk nadrágot le, forró fürdő hőfokát kissé vissza és a laptopot az asztalra. A hőhatás mérséklése odafigyeléssel megoldható. A stressz, a légszennyezettség és a hasonló környezeti tényezők kikerülése azonban nehezebb, de nem lehetetlen.

A szervezet képes ezeknek a hatásoknak az ellensúlyozására – legalábbis egy bizonyos pontig – ha rendelkezésére áll a megfelelő tápanyagellátottság. A képlet egyszerű: elegendő tápanyag – elegendő energia a védekezésre. Ha azonban a környezeti hatások túl nagy számban vannak jelen, melyhez ráadásul az egészségtelen életmód és a mozgásszegény mindennapok is kapcsolódnak, akkor a megfelelő tápanyagellátottság nagyon messzire kerül.

A megoldás egy jó minőségű férfivitamin lehet. Ebben az esetben azért lett kiemelve a “jó minőségű”, mivel a piacon számtalan készítmény van jelen, de többségük nem sokat ér. Alapkövetelmény, hogy a vitaminkészítmény komplex legyen, és a benne szereplő anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formákban legyenek jelen. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent (cink-citrát; réz-glükonát). Erre pedig a hasznosulás miatt van szükség. Az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, míg a biológiailag aktív kötési formák a szervezet számára könnyebben, kevesebb átalakítással hasznosíthatóak, így a felszívódási arány 80%-kal is növekedhet, ami hatalmas eredmény!

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a vitaminok szedése elegendő. Ha a mozgás és az egészséges táplálkozás nincs jelen, akkor legyen bármilyen hatékony a tápanyagpótlás, sajnos nem sokat fog érni, és ez fordítva is nagyon sokszor igaz.

Olvasd el ezt is!

Spermaválság – Baj van a férfiak termékenységével?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Nem hiszem!!
  Komolytalannak tartom,nem komolynak!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.