Lehet az allergiától alvási apnoém?

Az alvási apnoé önmagában is egy igen kellemetlen állapot – sőt, veszélyes alvászavarnak minősül. Megtörténhet-e azonban, hogy az allergiás tünetek mellé ez a probléma is társul?

Lehet-e az allergia miatt alvási apnoénk?

A SomnoCenter Alvászavar Központ tárta fel a két probléma közötti összefüggéseket.

Ha rendszeresen kialvatlanul, fáradtan ébredünk, s a helyzet semmilyen praktikával nem javul, gyanakodhatunk alvási apnoéra is.

Olyan egészségügyi problémáról van szó, melynek során alvás közben teljesen vagy részlegesen elzáródnak a felső légutak, s akár 60 másodpercig sem kaphat levegőt az illető. Amikor ismét vesz levegőt, hangosan horkant. A lélegzetvételi szünetek akár 30-szor is ismétlődhetnek éjjel, s ez jelentős károkat okoz a szervezetben.

A tüneteket legtöbbször a hálótárs veszi észre, de az alvási apnoéval küzdő arra is felfigyelhet, hogy kiszárad a szája reggelre, fáj a torka, s ha folyadékot iszik, ez elmúlik. Ha sűrűn kell éjjel vécére mennie, izzad a tarkó tájéka, s éjszaka magas a vérnyomása, az szintén alvási apnoéról árulkodik.

Aki allergiával küzd, kétségtelenül tapasztalhat hasonló tüneteket: hirtelen ébred fel éjjel, horkol, légszomjat észlelhet éjszaka, hiszen az orra bedugul – nem tud rendesen lélegezni, s ha felébredt, száraznak érzi a torkát és a száját.

Alvása nem kielégítő, ezért folyamatos fáradtság gyötri. Ezek azonban nem feltétlenül az alvási apnoé jelei, noha a kettő hasonlíthat egymáshoz.

Fotó: 123rf.com

A legbiztosabban akkor tudhatjuk meg, mivel van problémánk, ha megvizsgáltatjuk magunkat egy szakorvossal. Alvásvizsgálatot fokozott nappali aluszékonyság esetén is lehet kérni, amely allergia esetén szintén jellemző.

Amennyiben vannak olyan allergiás megbetegedéseink, melyek az orrüreget is érintik, nagyon fontos kezeltetni ezeket. Azok a tünetek ugyanis, melyek az orrüregben jelentkeznek, egy már meglevő alvási apnoét felerősíthetnek. Az apnoéra használt, ún. CPAP-kezelés előtt ugyancsak meg kell győződni arról, hogy az illetőnek nincsenek allergiás tünetei.

Sokan csupán horkolásnak gondolják az alvási apnoét – ám tévednek, ez a rendellenesség ugyanis számos valós veszéllyel járhat, hiszen az ebben szenvedő páciens nemcsak zavarhatja környezetét, de kialvatlan lehet és ezzel több szempontból komoly kockázatnak teszi ki magát.

Alvási apnoé – nem igaz, hogy nem veszélyes!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nem vagyok alergiás ,de az igaz,hogy néha nem alszom jól…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.