Az alvási apnoe – éjszakai légzéskimaradás

Az éjszakai légzéskimaradás általános tünete az egyenetlen horkolás, szünetekkel megszakítva. Gyakorlatilag a légzés ilyenkor átmenetileg leáll, majd újra indul.

Kinél fordulhat elő alvási apnoe?

Akinél az éjjeli légzéskimaradás jelentkezik, gyakran fáradt nappal, ingerlékennyé válik, kevésbé tud koncentrálni. Jelentkezhet az éjjeli ébredéskor szájszárazság, gyomorsav visszacsorgás a nyelőcsőbe (reflux), fejfájás, éjszaka jelentkező magas-vérnyomás.

Többségében a felnőtt, 30-60 év közötti férfiaknál fordul elő a légzéskimaradás. A változókort követően azonban hölgyeknél is előfordul az alvási apnoe probléma. Az óránként 5-10 alkalomnál többször észlelt legalább 10 másodpercig tartó légzéskimaradás esetén, már betegségről beszélhetünk.

alvaszavar4

Egészségi kockázat az éjszakai légzéskimaradás miatt

 Alvási apnoe többszöri éjszakai ébredést jelent, ennek többségére a beteg reggel nem emlékszik viszont az alvási folyamat súlyos zavart szenved.

Az éjszakai légzéskimaradás számos egészségügyi kockázat okozója lehet:

  • magas vérnyomást okozhat a kialakuló oxigénhiány miatt
  • cukorbetegség
  • számos keringési kockázatot rejt (sokszorosára emelheti az éjszakai szívinfarktus vagy agyvérzés/ stroke bekövetkezését

Az alvási apnoe – éjszakai légzéskimaradás kezelése

A jóAlvás Központban az alvási apnoe legmodernebb kezelési eljárását használjuk, az ún. CPAP készülékkel történő kezelést.

A berendezés folyamatos pozitív légúti nyomással akkorára nyitja, hogy a garatizomzat alvás közben ne tudjon elzáródni. Így megszűnik a horkolás, az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a véroxigénszint, létrejön a pihentető, mélyalvás.

Forrás: Jóalvásközpont