Tipikus tünetek nélkül is lehet refluxos

A csendes reflux nem okoz olyan egyértelműen azonosítható tüneteket, mint a gyomorégést kiváltó, sokak által ismert társa. Gyakran csak az elhúzódó rekedtség, torokfájás, a torokban gombócérzés, apró köhögés, vagy krákogás és nyelési problémák hívják fel rá a figyelmet.

A reflux betegségnek két típusa létezik

“Amit inkább ismerünk, az a gasztroözofageális reflux (GERD). A betegség lényege, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti  záróizom nem zár tökéletesen, ezért a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ami a mellkasban maró érzést, gyomorégést okoz” – sorolja a jellemző tüneteket dr. Hidvégi Edit gasztoenterológus. A laringofaringeális reflux (LPRD) esetében a savas gyomortartalom egészen a torokig elér, és a gégét irritálja. Mivel sem a gége, sem a torok nem ellenállóak a savassággal szemben, az irritáció következtében megjelennek az első tünetek, amelyek az esetek többségében nem az emésztéshez kapcsolódnak.

Milyen tüneteket okoz az LPRD?

“A gége tartós irritációja miatt a betegség gyakori tünete a rekedtség, különösen a reggeli órákban. A folyamatos köhögés és krónikus torokköszörülés is árulkodó jel, de volt olyan betegem, akinél a gombócérzés és a nyelési nehézség kivizsgálása kapcsán derült fény a betegségre2 – mondja dr. Hidvégi Edit. Előfordulhat még keserű szájíz, fülfájás, asztmaszerű tünetek és nehézlégzés is.

Milyen szövődményeket okozhat, ha nem kezelik?

A torok tartós irritációja miatt a beteg fogékonyabbá válik a légúti betegségekre, amelyek kezelése is csak tüneti lehet, amíg a kiváltó okot nem szüntetjük meg. A beteg káros szokásokat is kialakíthat, mint a folyamatos torokköszörülés, krákogás vagy az izmok túlzott feszítése beszéd közben.

gyomor

A kivizsgálás lépései

Az elsődleges panaszok – rekedtség, köhögés, gombócérzés és krákogás – miatt első körben fül-orr-gégészeti vizsgálat indokolt. Ha egyéb kiváltó okot nem lehet azonosítani, akkor gasztreonterológiai kivizsgálás indokolt. Ha a tünetek alapján felmerül a reflux gyanúja, akkor gyomortükrözésre kerülhet sor, ezen kívül 24 órás nyelőcső pH monitorozással lehet diagnosztizálni a betegséget. A vizsgálat elvégzéséhez egy vékony szondát vezetnek le a beteg orrüregén keresztül a nyelőcsőbe. A szondán két érzékelő van, az egyik a gyomor-nyelőcső átmenet közelében, a másik fent a garatban. A betegséget igazolja, ha az LPRD jellemző tüneteinek jelentkezése és a nyelőcső, illetve garat pH-értékének 4 alá való csökkenése (a savas vegyhatás fokozódása) egybeesik.

A betegség kezelése

A reflux jól kezelhető gyomorsav csökkentő gyógyszerekkel, életmódváltással és étrendi változtatásokkal. Javasolt kerülni a gyomorsav termelését fokozó ételeket: fűszeres, savas és paradicsom-alapú, zsíros ételek, savas gyümölcslevek, koffeintartalmú italok, csokoládé és szénsavas italok, alkohol fogyasztás és dohányzás. A tünetek enyhítésében fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartása, túlsúly csökkentése és a túl szűk ruházat kerülése. Este javasolt lefekvés előtt 3 órával már nem étkezni és alvásnál az ágy fejvégi részét megemelni.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.