Hogyan alakítsuk át a hálószobánkat a jó alvás szentélyévé?

Az alvás minősége alapvető fontosságú az egészségünk szempontjából – energiát ad vissza, segít elraktározni az emlékeket és gyógyítja a testünket.

És nem mindegy, hogy hol alszunk. Az alváskörnyezetnek óriási hatása van az alvásminőségre. A megfelelő falszín, az ágy kiegészítői és a világítás (vagy annak hiánya) mind-mind segíthetnek abban, hogy jobban aludjuk.

Alvási mítoszok, amelyek hazavágják a nyugodt éjszakai pihenést

Nyugtató színek

Fontoljuk meg, hogy a hálószoba falát olyan színűre fessük, amely elősegíti az alvást. A színeknek pszichológiai hatásaik vannak, és míg egyes színek nyugalmat idézhetnek elő, mások stimuláló hatásúak lehetnek. Kutatások szerint az emberek a kék, a zöld és a sárga tompa árnyalatait nyugtatónak, pihentetőnek és vidámnak találják – ezek mind elősegítik a jó alvást. 

Sötétítő függönyök, rolók

A koromsötét szoba elengedhetetlen a legjobb alváshoz. A jól funkcionáló sötétítő redőnyök vagy függönyök felszerelése segíthet abban, hogy nappal a természetes fény, éjszaka pedig a sötétség minden előnyét élvezzük, és ezáltal támogassuk az alvás-ébrenlét ciklusát. Szerencsére rengeteg lehetőség van a piacon.

Párnák formája és keménysége

Figyeljünk a kiválasztott párna formájára, vastagságára és keménységére. Fontos, hogy olyat használjunk, amely támogatja a nyak ívét, és illeszkedik az alvási pozíciónkhoz (háton, elöl vagy oldalt alszunk). Egy jól kiválaszott párna segít a gerinc megtámasztásában, hogy kényelmesen aludjunk.

Természetes ágynemű

A természetes anyagokból készült ágyneműk és párnahuzatok ideálisak a hűvös és pihentető alváshoz. A pamut, a bambusz, a selyem és a lenvászon lepedők általában a legjobbak a nedvesség elvezetésére és a hűvösség megőrzésére. Az ágyunk olyan kényelmes lesz, hogy talán ki sem akarunk majd kelni belőle.

Foto:123rf.com

A tökéletes matrac

A matrac keménysége befolyásolja az alvás minőségét, itt is az alvási pozíciónk határozza meg az ideális keménységet, ezért vásárlás előtt mindenképpen nézzünk körül alaposan. Honnan tudhatjuk, hogy nem a megfelelő matracot választottauk? Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, fájdalmakkal ébredünk, vagy görcsösnek érezzük az izmainkat reggel, lehet, hogy itt az ideje egy matracfrissítésnek.

Meditációs alkalmazás az alváshoz

Egy olyan applikáció használata, amely végigvezet minket egy lefekvés előtti meditáción, nagyszerű módja a kikapcsolódásnak. Amellett, hogy csökkenti a stresszt és csökkenti a vérnyomást – mindkettő elősegíti a jobb alvást -, a kutatások szerint a meditáció a krónikus álmatlanság hagyományos kezelésének alternatívája lehet.

Hűvös alvási környezet

Az alvási környezet hőmérséklete döntő tényező a jó alvás szempontjából. A test belső hőmérséklete természetesen alacsonyabb az éjszaka folyamán, és ha a szoba túl meleg (vagy túl hideg), az befolyásolhatja az ideális hőmérsékletet, és megzavarhatja az alvást. Éjszaka tehát állítsuk le a termosztátot az optimális éjszakai hőmérsékletre, körülbelül 18,3 °C-ra.

Természetes inzulin, sőt alvászavarok esetén is bevethető – a kapor

Fehér zaj gép

Kutatók megállapították, hogy egy bizonyos típusú zaj segíti az elalvást. Lehet ez erdei hangok, eső, városi forgalom, békakuruttyolás, vagy bálnák hangja. A fehér zaj különböző frekvenciájú hangok gyűjteménye, amelyek kombinálva egységes hangzást eredményeznek, amely tökéletesen alkalmas a hangos zajok elfedésére. Tehát akár a városi forgalom, a zajos szomszédok vagy az ugató kutyák zavarják meg az alvást, egy fehér zajkeltő gép lehet a kulcs ahhoz, hogy felfrissülve ébredjünk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.