Alvási mítoszok, amelyek hazavágják a nyugodt éjszakai pihenést

Melyek az alvással kapcsolatos mítoszok és tények? Tudod, azok a dolgok, amikről teljesen biztos vagy benne, hogy meg kell tenned – vagy pont hogy nem szabad megtenned -, hogy jól aludj.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a legtöbben tudtunk nélkül rossz alvási szokásokat követünk,  ami súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

alvászavar

Foto:123rf.com


Mítosz vagy tény? Ha elég sokáig fekszünk az ágyban, el fogunk aludni.


Mítosz. A szakértők szerint ez az egyik legnagyobb alvásromboló tévhit. Ha 15-20 percnél tovább fekszünk az ágyban, még csukott szemmel is, az az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk, mert az agyunk  az alváshiányhoz társítsa az ágyat. Ez krónikus álmatlansághoz vezethet.

Az ágyban ébren töltött idő az ágyat fogorvosi székké változtatja. Mindenki azt szeretné, hogy az ágy olyan legyen, mint a kedvenc éttermünk, ahová belépünk, és máris éhesek leszünk, még akkor is, ha nemrég ettünk-tehát ne kössük össze a forgolódással és a kínos ébrenléttel.

foto:pixabay.com


Mítosz vagy tény? Nem szabad megnézni az okostelefonodat, ha felébredsz éjszaka


Ez tény. Az okostelefonok (vagy bármilyen elektromos eszköz, amely kék fényt bocsát ki) eltávolítása kötelező a hálószobából lefekvés előtt legalább egy órával. A fény azt mondja a szervezetnek, hogy állítsa le a melatonin, (a szervezet természetes alvást segítő anyaga) termelését, és bizonyított tény az is, hogy a kék fény különösen rossz hatással van az alvásra.
Amikor tehát 20 perc álmatlanság után kikászálódunk az ágyból, kerüljük az erős fényt, a tévénézést vagy netezést. Ehelyett tompa fénynél csináljunk valami értelmetlen dolgot, például pároztassunk zoknit.

Foto:pixabay.com


Mítosz vagy tény? Ne hagyja, hogy a kutya vagy a macska az ágyában aludjon!


Valójában ez attól függ. Nem is olyan régen még bármelyik alvásszakértő válasza határozottan nemleges lett volna. Ma azonban néhány szakértő úgy látja, hogy a szőrös kedvenccel való összebújás az ágyban előnyös, legalábbis néhány esetben. Bizonyos esetekben a szorongó, depressziós vagy PTSD-s emberek számára előnyös lehet, ha a házikedvencükkel alszanak az ágyban.
A háziállatok visszatérőben vannak” – mondta Dr. Raj Dasgupta alvásszakértő, a Dél-kaliforniai Egyetem Keck School of Medicine klinikai orvostudományi karának docense. “A szorongó, depressziós vagy poszttraumás stresszben szenvedő emberek számára egy ágytárs segíthet az alvás elősegítésében”.
A gyerekek is ugyanolyan jól alhatnak, ha egy háziállat van mellettük. Viszont az éberen alvók alvását megzavarhatja a túl sok “mikro-ébredés”, ami káros lehet az egészségre. Ezekben az esetekben a a gazdák a háziállatokat éjszakára nem engedik fel az ágyra, vagy teljesen kitiltják őket a hálószobából.

torna

Foto: pixabay.com


Mítosz vagy tény: Az esti testmozgás megzavarja az alvást.


Ez egy mítosz, amely “a régi időkben” tény volt – mondta Dasgupta.
Ma már bizonyított, hogy a testmozgás bármikor jó, az összes orvosi előnye miatt, és segít a stressz csökkentésében, ami segíti az alvást” – mondta. “A zavaró esti edzésre vonatkozó tiltások, az extrém edzésekre vonatkoznak, például olimpiai atlétikai típusú gyakorlatokra.

Egy 2011-es tanulmány szerint azok, akik közvetlenül lefekvés előtt 35 percet edzettek, ugyanolyan jól aludtak, mint azokon az éjszakákon, amikor egyáltalán nem edzettek. Ha az esti edzés hatással van az alvásunra, a szakértők azt javasolják, hogy kora este eddzünk, hogy a szívverésünk és a testhőmérsékletünk visszaálljon a normális szintre, mielőtt lefeküdnénk aludni.
Ha engem kérdeznek, hogy mikor a tökéletes időpont a testmozgásra, szerintem reggel és a szabadban, napfényben. Ez visszaállítja a cirkadián ritmust, és lendületesen indítja a napot” – mondta Dasgupta. “De ha az esti testmozgás a legjobb az ön számára, az is rendben van.”

alvás, ébredés

Foto:123rf.com


Mítosz vagy tény? Hétvégén is bepótolhatja az alvást


Ki ne hinné ezt? Sajnos a tudomány szerint tévedünk. Lehet, hogy jobban érezzük magunkat, ha szombat vagy vasárnap reggel kialszunk magunkat, de ez az általános alvás egészségünk rovására megy, mondják a szakértők. Azzal, hogy hétvégén (vagy napról napra) megváltoztatjuk az ébredési és lefekvési időt, az alvásritmusunk nem kiszámítható, ami megváltoztathatja a szervezet cirkadián ritmusát.
Megbízható ritmust kell kialakítani, hasonlóan a dobos számolásához. Győzd le ezt a mítoszt azzal, hogy minden nap ugyanabban az időben fekszel le és kelsz fel, még hétvégén, vakáción vagy egy rosszul átaludt éjszaka után is. Az agyunk szereti a rendszerességet és a kiszámíthatóságot” – tette hozzá. “Ha minden nap ugyanabban az időben kelsz fel, majd ébredés után azonnal fényt és mozgást adsz hozzá, az beállítja a nap többi ritmusát, és megnövekedett energiát és hangulatot biztosít.”

Természetes inzulin, sőt alvászavarok esetén is bevethető – a kapor

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.