Így vigyázzunk az allergiás orra!

Nem valami kellemes érzés, amikor az összes zsebkendőt otthon egymagunk fogyasztjuk el, olyan gyakran folyik az orrunk – az allergiás orr jellemzője, hogy ilyenkor bepirosodik, sőt be is repedezhet. Hogyan bánjunk vele kíméletesen?

Előfordul, hogy orrunk nem funkcionál megfelelően – többnyire a megfázás vagy az allergia eredményeképpen. Egyfolytában fújjuk, elhasználjuk az összes, lakásban fellelhető zsebkendőt, s emiatt az allergiás orr berepedezetté válik és fáj.

Hogyan védjük meg az allergiás orrot?

1.Válasszuk a megfelelő zsebkendőt: fontoljuk meg az előre nedvesített típusok használatát. Az olyan termékek, melyeket például sminklemosásra terveztek, tisztítószert, illat- vagy más vegyi anyagot tartalmaznak, s ezek irritálhatják a repedezett, száraz bőrt. A puha anyagú zsebkendő vagy a vécépapír lehet még jó megoldás. Az aloe verás változatok gyengédek.

2.Tapogassunk, ne töröljünk: az allergiás orr védelme érdekében jobb, ha az erős, határozott dörzsölés helyett kívül csak körbetapogatjuk azt. Így kevésbé súrlódik a bőr és az irritáció is kisebb, sőt kevesebb fájdalmat is okozunk magunknak.

3.Hidratáljunk napi többször: egy gyengéd, vazelin alapú krémmel kenegessük be naponta több alkalommal az orrlyukakat és az allergiás orr bőrét mindenütt, ahol érzékenységet tapasztalunk. A kenőcsök jobbak, mint a krémek és testápolók, mivel vízálló réteget képeznek a bőrön s lehetővé teszik, hogy a bőr önmagát meggyógyítsa.

nátha1

4.Vigyázzunk a fertőzésekkel: ha mély bőrrepedések vannak az orron, s nem gyógyulnak, sőt sárgás- vagy mézszínű kéreg kezd képződni rajtuk, bőrfertőzésünk lehet. Ebben az esetben kenjünk egy kis antibiotikus kenőcsöt rá, naponta háromszor. Hidratálni fog és egyben harcol is a baktériumok ellen.

5.Öblögessük az allergiás orrot: ha kiöblítjük az orrjáratokat gyengéd sós oldattal (sós vízzel) napi két alkalommal, reggel és este, megkönnyítjük a váladék távozását, anélkül, hogy állandóan és erősen fújnánk az orrunkat.

Minden, amely csökkenti a bőr súrlódását, gyűrődését, javítja az allergiás orr állapotát. Amennyiben nagyon tele van az orrunk, egy napi harmadik átöblítésre is szükség lehet, dél körül.

Az általános recept a következő:

Keverjünk össze 3 púpozott evőkanálnyi jodid-mentes sót és egy lekerekített teáskanálnyi szódabikarbónát tiszta zacskóban vagy műanyag tárolóedényben. Majd oldjunk fel egy teáskanálnyit a keverékből egy csésze kézmeleg, desztillált vízben. (Ha magunk sterilizálnánk a vizet, forraljuk fel és hűtsük le.) Töltsük az oldatot fecskendőbe vagy Neti kannába, amellyel az orrot szakszerűen tisztítani szokták.

Hajoljunk a mosdó fölé, majd öntsük a sós oldat felét a jobb orrjáratunkba, s várjuk meg, hogy kijöjjön a másikon. Utána cseréljünk. A művelet alatt a szájunkon át lélegezzünk.

betegseg1

6.Konzultáljunk orvosunkkal gyógyszerek használatáról: a készítmények segítenek az allergiás orr kezelésében, nem kell majd annyira gyakran fújnunk. Az viszont előfordulhat, hogy a tabletták és spray-ek az orr belső, érzékeny bőrének állapotát rontják. Csökkentik a vér áramlását az adott területen, ez kényelmetlen érzést és irritációt is okozhat. Beszéljük meg orvosunkkal az előnyöket és hátrányokat.

7.Teázzunk és együnk meleg levest: a gőzük hidratálja a bőrt és az orrjáratokat. Abban is segíthet, hogy a váladék könnyebben fellazuljon és kifújhassuk az orrunkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.