Szipogás és orrfolyás gyógyítójáról

Ne csak a piros orrot, az orrfolyás tüneteit és a tüsszögést kezeljük. Az orrspray az allergia tüneteit kezeli, ám nem mindegy hogyan, mikor és milyet használunk.

Az allergia összetett folyamat– mondja  Dr. Nékám Kristóf  a Budai Irgalmasrendi Kórház Allergológiai és Immunológiai Osztályának vezetője. Kívülről csak az látható, hogy allergiaszezonban a szénanáthás orra folyik, a szeme viszket, köhög, tüsszög. A panaszokat kiváltó felsőlégúti gyulladás azonban egész évben ott van a háttérben. Ezért korántsem mindegy, hogy a tünetek fellángolásakor amennyiben nem orvoshoz mennek, hanem a patikában vény nélkül vásárolnak – milyen orrspray-t választanak a betegek.

Az orrspray-k közül a hazai gyógyszertárakban leggyakrabban vásárolt ún. nyálkahártya-lohasztó orrcseppek/orrspay-k ugyanis csak az orrdugulást/orrfolyást orvosolják megfelelően. Az igaz, hogy ennek az érösszehúzódást kiváltó készítménynek a hatására az allergiás beteg hasonló tünetei is perceken belül javulnak.

A megduzzadt nyálkahártya vastagsága és vele az ott felgyülemlett váladék mennyisége az ő esetükben is csökken; a beteg máris kap levegőt és az orrát sem kell állandóan fújnia. Mégis, ezt az orrsprayt allergia kezelésére tartósan semmiképpen nem szabad használni! Magát az allergiás folyamatot ugyanis nem gátolja, mert a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hat. Ezért a szénanátha egyéb tüneteit, a viszketést és a tüsszögést sem enyhíti. Ráadásul a megengedett 3-5-14 naptól eltérő, hosszú távú alkalmazása tönkreteheti az orrnyálkahártyát, és állandó, igen nehezen kezelhető orrfolyást idézhet elő.Az igazi allergia elleni orrspray-k közül a szteroid tartalmú készítmények mind vénykötelesek és csak a középsúlyos-súlyos allergiás tünetek esetén alkalmazhatók. Csak a tüneteket nyomják el, az allergia kialakulásáért felelős receptorokra nem hatnak. A kromoglikát tartalmúak pedig, bár van gyulladáscsökkentő hatásuk, önmagukban nem alkalmasak az akut rhinitis tüneteinek gyógyítására, mert hatásuk csak nagyon lassan alakul ki.

orrspray

A szénanátha kezelésének alapját az allergia bármely súlyossági fokában alkalmazható antihisztamin tartalmú gyógyszerek ? tabletta, orrspray (szükség esetén szemcsepp) ? jelentik. Ezek, a pollenek által kiváltott reakció gátlásával, a szénanátha minden tünetét megszüntetik: átjárhatóvá teszik az orrjáratokat, csökkentik a váladékképződést, a viszketést és a tüsszögést is.

Az orrspray-nek vannak bizonyos előnyei a tablettával szemben: a nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan, akár 15 percen belül hat, és alkalmazása bármikor elkezdhető vagy felfüggeszthető (esős időszakban pl. nem kell használni, hiszen a pollenmennyiség lecsökken), továbbá naponta 2×1-1 befúvással elérhető a kellő hatás, az egész szervezet megterhelése nélkül. Akár 6 hónapon át is alkalmazható a nyálkahártya károsodásának veszélye nélkül – ellentétben a rövid használati idejű nyálkahártya-lohasztó szerekkel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index