„Majdnem sérvem lett egy derékbecsípődés után”

27 éves nő vagyok. Többszöri deréktájéki becsípődés után fény derült nálam a csigolyák közötti kiboltosodásra, melyből könnyen kialakulhat a sérv.

Ülőmunkát végzek immár több mint hat éve. Múlt évben, november végén torna közben egy rossz mozdulat miatt becsípődött a derekam. 1 éven belül már másodszor. Szinte mozdulni sem tudtam, a fellépő fájdalomról nem is beszélve. Elmentem sürgősségire, ahonnan neurológushoz küldtek. Injekciót, fájdalomcsillapítót kaptam, majd mivel nem akartam befeküdni a kórházba, később kiírtak MR vizsgálatra is. A panaszaim néhány nap múlva megszűntek ugyan, a vizsgálat sem mutatott (még) sérvet, hanem „csak” ún. kiboltosodást. Ezt követően folyamatosan instabilnak éreztem a derekam, ami néha a legkisebb megerőltetéstől is megfájdult.

Megjegyzem, hogy a sok ülés mellett igyekszem rendszeresen mozogni (aerobik, talajtorna, ellipszistréner).

Végül úgy határoztam, elmegyek a háziorvoshoz, megelőzöm a nagyobb bajt és kérek egy beutalót Hévízre. A beutalóval később telefonon bejelentkeztem a Szent András Reumakórházban reumatológiai szakrendelésre.

A vizsgálat napján a doktornő nagyon kedves volt, átadtam neki a korábbi vizsgálati eredményeimet, elmondtam a történetemet és a panaszaimat, majd megvizsgált. Azt mondta, még éppen időben érkeztem, hogy megelőzzem a nagyobb bajt: hogy sérvet kapjak és műtétre kerüljön a sor. Többféle kezelésből álló kúrát írt ki számomra, mely a következőkből állt: egyéni száraz gyógytorna (15 alkalommal), TENS kezelés (15 alkalommal), ultrahang (10 alkalommal), gyógymasszázs (15 alkalommal), és fürdés (15 alkalommal). Miután végeztünk, beosztották nekem a kezelések időpontjait. A kúraszerűség miatt fontos volt, hogy minél gyakrabban, lehetőleg ugyanazokban az időpontokban kapjam a kezeléseket, így végül heti 3 alkalomra jegyeztek fel. Egy napra négy kezelést sikerült beosztanunk a reggeli órákra 7 és 9 óra közé.

Az első kezeléssorozatra május végén került sor. A gyógytornásznak is röviden beszámoltam a fennálló problémákról, majd elkezdtük a tornát. Főként nyújtó gyakorlatokból álló mozdulatokkal először lazítottunk, majd a gerinc melletti izmokat erősítettük. 20-25 perc mozgás után elköszöntem és indultam az elektroterápiás kezelőkhöz. A TENS kezelés (Transkutane Elektrische Nerven-Stimulation rövidítése) tulajdonképpen rövid idejű elektromos impulzusokkal történő kezelés, ami fájdalomcsillapításra és az izmok lazítására szolgál. Érzésre olyan, mint a több apró pici tűhegy bizsergetve masszírozna.

gerinctorna 5

Negyed óra elteltével következett az ultrahang. A kezelés során nem érezhető semmi, maximum kis melegség. Az ultrahang belsőleg hat, leoldja a meszesedést a csontokról. Ebből maximum 10 db kezelés kapható egy évben egy testrészre. Végül már csak a masszázs volt hátra. Érdekes, hogy eddigi tapasztalataimmal ellentétben a masszázst itt szárazon (ún. zsírkőporral) végzik és nem olajjal. Ami azért hasznosabb, mert így a masszőr jobban el tudja dolgozni a csomókat, hatékonyabban megfoghatja az izmokat és nem is csúszik a kéz, mint az olajos masszázs során.

A kezeléssorozat feléhez érkeztem. A kúra elején elmondták, hogy már félidőben várható az úgynevezett „fürdőcsömör”, amikor a kezelések és a fürdés hatására elfárad a beteg szervezete és megterhelőbbnek érzi azokat. Esetenként a panaszok súlyosbodhatnak is. Nálam a hatodik kezelés után érkezett el ez a pont, viszont a fájdalmam szerencsére nem erősödött, csak néhány napig fáradtnak éreztem magam.

A beosztott kezelések között természetesen a fürdés sem maradt el, de ezt már magam osztottam be. Általában a kezelések közötti napokon mentem, hogy ne terheljem túl magam akkor, amikor kezelnek.

Ahogy múlt az idő és egyre könnyebbé váltak a gyógytorna-gyakorlatok, éreztem, hogy „helyére” kerül a derekam, sokkal stabilabb, mint a kezelés kezdetekor és sokkal jobban bírja a terhelést is. A masszázs során kilazultak a bekötött hátizmaim és a vállaim is, javult a tartásom. A tóban való úszás és a TENS kezelés pedig sokat segített abban, hogy a fájdalmam jelentős mértékben csökkenjen.

A gyógytornász tanácsára, ezután a tornák alatt megtanult gyakorlatokat otthon, egyedül is csináltam szinte minden nap.

Így 3 hónap elteltével is bátran állítom, hogy megérte a koránkelés, mert a panaszaim nem tértek vissza, s a rendszeres tornával még jobban megerősítettem a megfelelő izmokat, így talán a fájdalmak örökre elszállnak!

gyogytorna

A gyógytornát és a testmozgást kifejezetten ajánlják a derék becsípődés esetében. Ha egy ideg becsípődik, a tápláló folyadék nem jut el megfelelően a helyére. A becsípődött ideg egyrészt a fájdalom, másrészt a kommunikáció romlása miatt hibás üzeneteket küld az agyba, mely további problémákat okozhat. Zsibbadás, végtaggyengeség, bénulás is felléphet – jegyzi meg a szerkesztő.

Manapság azonban az ágyban fekvés és pihentetés helyett az orvosok a mozgást ajánlják gyógymódként. Tornával, sétával, masszázzsal egyaránt könnyíthetünk a helyzetünkön. Amennyiben ezek kevésbé segítenek, orvoshoz kell fordulni. A szakember a becsípődés diagnosztizálását követően eldöntheti, milyen terápiát javasoljon.

Ennek általában része a gyógytorna, de különböző fájdalomcsillapítók alkalmazása és szteroidos injekció is szóba lehet. Ha más megoldás nincs, operációra is sor kerülhet. Fontos tudni, hogy minden esetben személyre és problémára szabott a terápia, ezért igen lényeges a pontos diagnózis és a páciens állapotának követése – írja a szerkesztő.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?