„Inzulinrezisztenciám van – kezdetben nagyon nehéz volt”

„25-34 év közötti nő vagyok. Inzulinrezisztenciával küzdök. Az orvosom szerint ez 10-ből 8 embernél előfordulhat, köszönhetően a magas cukortartalmú ételeknek, felfújt péksüteményeknek. Nehéz észrevenni, ezért én is azt tudom javasolni mindenkinek, menjen el egy tesztre…

Nekem az orvosom diétát javasolt, amelyen belül kevesebb kenyeret, krumplit, rizst lehet enni és napi 2 x 50 perc kardioedzést ajánlott. Gyógyszerként Merckformint és Myo Inositol táplálék-kiegészítőt. Szobabiciklizni kezdtem, idő hiányában heti 4 alkalommal 30 percet. Szigorúan betartottam a diétát, neten is utánanéztem a problémának. Napi 160 gramm szénhidrát javasolt általában, alacsony glikémiás indexű ételekből. A legtöbb ételen fel van tüntetve a szénhidráttartalom, problémát inkább a glikémiás index (GI) meghatározása jelent. Ebben nekem nagy segítséget nyújtott a kaloriaguru.hu.

Vettem kenyérsütő gépet, elkezdtem teljes kiőrlésű kenyeret sütni, ugyanis az üzletekben a jó minőségű teljes kiőrlésű kenyerek drágábbak, 400 Ft körüliek. Étkezéskor maximum egy szelet kenyeret eszem és sok zöldséget. Korábban nagy fehér kenyér-fogyasztó voltam, de most, a sok zöldséggel együtt ugyanolyan telítettnek érzem magam, mint régen. A legjobb kombináció a saláta, uborka, paradicsom, zeller, citrommal lereszelve. Hasznos a sok fűszer is, főétkezéseknél a leves. A mungóbab és az adzuki bab csökkenti az inzulinrezisztenciát.

Nekem az első 3 hét volt nagyon nehéz, de nem igazán a diéta betartása miatt – inkább a tünetek voltak zavaróak. A cukor megvonás hatására türelmetlenebb, agresszívebb, ingerlékenyebb lettem. Mivel 3 óránként kell enni, ha túlcsúsztam az időkorláton, pánikszerű tüneteim lettek, szédültem, rosszul voltam. De aztán átállt a szervezetem, sokkal jobban éreztem magam. Nyugodtabb és harmonikusabb lettem.

Hihetetlen, de egyszerű, étkezésbeli megszorításokkal nagyon sokat változhat az ember közérzete. Arról nem beszélve, hogy több mint 10 kilót fogytam. Most inkább az aggaszt, hogy nem nő a súlyom, pedig kevésbé tartom már a diétát. Fehér kenyeret nem eszek, de burgonyát, rizst szoktam. Edzeni sem edzek már 2 hónapja. Mégsem híztam egy kicsit sem, s ez kicsit megijeszt. Igaz, hogy vegetáriánus vagyok, sok olajas magvat, hüvelyest és sok tejterméket fogyasztok, 3 óránként. Fogyókúrázóknak mindenképp tudom ajánlani a fenti diétát, mert én 66,5 kilóról 55,2-re fogytam le. Ma reggel léptem át a mínusz 11 kilót…”

inzulin_6402

Az inzulin egy hormon, mely részt vesz a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában. A szervezet sejtjei csak akkor tudnak felvenni a vérből glükózt, ha jelen van az inzulin (leszámítva az izmokat és idegsejteket). Az inzulinrezisztencia akkor jelentkezik, ha a sejtek az inzulinnal szemben érzéketlenné válnak, vagyis feladatukat képtelenek ellátni. A hasnyálmirigy elkezd több inzulint termelni, hogy a cukor a sejtekbe juthasson. Ám ez az állapot hosszútávon cukorszint emelkedéshez és 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezethet – jegyzi meg a szerkesztő.

Az inzulinrezisztencia tünetei a fáradékonyság, elhízás – elsősorban úszógumiszerű zsírpárnák jelentkezése -, a bőr szárazsága, gyakori fertőzések. A vékony testalkatú embereknél is kialakul azonban. Az inzulinrezisztenciára igen sokszor csak akkor derül fény, ha menstruációs zavar, policisztás ovárium szindróma vagy meddőség miatt vizsgálják ki a pácienst.

A legtöbb esetben elegendőnek bizonyul kezelésképpen az életmódváltás: IR-diéta és testmozgás. Az étrend személyre szabott, s ez a gyakori mozgással kiegészítve általában eredményes. Az értékek normalizálásában már 5-10 százalékos testtömegvesztés is sokat jelenthet.

A CH (szénhidrát) diéta napi 160 grammos szénhidrát fogyókúra, melyen belül napi 5-6 étkezés javasolt – az elfogyasztandó ételek pedig lehetőség szerint lassú lebomlású, alacsony glikémiás indexű és magas rosttartalmú élelmiszerek. A módszer kialakítja az egyenletes vércukorszintet.

Az, hogy hány grammos diétát tartson valaki, egyénre szabott – attól is függ, mekkora a súlya. A legkomolyabb diétát azoknak javasolják, akiknél a legtöbb a súlyfelesleg, nekik napi 125 gramm szénhidrát engedélyezett, napi ötszöri étkezéssel, sok folyadékkal, valamint javasolt minden nap 1 órát mozogni – ami akár séta is lehet, de fontos, hogy ennyi ideig tartson – jegyzi meg a szerkesztő.

A testmozgás, elsősorban kardio edzés azért lényeges, mert az inzulin csökkentéséhez és a szénhidrát anyagcsere normalizálásához nagymértékben hozzájárul. Az izomépítés is fontos: mozgás során ugyanis az izom közvetlenül vesz fel glükózt, inzulin nélkül. Minél nagyobb tehát az izomtömeg, annál kevesebb inzulinra van szükségünk.

Célszerű heti 200 perc kardioedzést beiktatni életünkbe inzulinrezisztencia esetén, valamint 2-3 30 perces izomerősítő edzést.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

4 hozzászólás

  1. Béres Judit

    A legnagyobb baj ezzel az, hogy az orvosok többsége csak a tünetekre akar megoldást, nem is keresi az okokat… pedig a cukorbetegség nem csak úgy, egyik pillanatról a másikra csap le az emberekre, maximum így szembesülünk vele. De ennek vannak előzményei, amik szép sorban jönnek egymás után, és előrevetítik a betegséget. Ez a 4 perces videó kiválóan megérteti, hogy is működik a dolog. Szívesen küldök további információt. https://www.youtube.com/watch?v=s917mwoedTI

    Válasz
  2. Cene Márti

    Kedves Judit! Megköszönöm, ha eljuttatja az elérhetőséget, mert én sem találtam már fent:(

    Válasz
  3. Nagy Gábor

    Kedves Érintettek!
    46 éves, férfi vagyok, 3 hete IR diagnosztizált, 123kg. Merkmorfin 750 tablettát kaptam kezdeti 1, majd 2 tablettával.
    Az első heti életmódbeli változtatásomat csak odafigyeléssel indítottam, még tabletta nélkül – sikeresen redukáltam a bevitt energiát 800kcal-ra és 100g alatti CH-ra. Nem okozott problémát az energiahiány.
    A második héten kezdtem 1 tablettát enni, félve a sokak által említett hasfájdalom, hasmenés miatt, de nem okozott problémát 2 tablettára sem emelni 4. napon.
    4.hetemet kezdem és 21 nap alatt közel 5 kg-ot fogytam – teljesen kizárva az étrendből krumplit, rizst, kenyérféléket, minimális gyümölccsel. Számításaim szerint 600-800kcal és 50-80gr CH-val elvagyok, annyira elvette az étvágyamat a szerintem stabil vércukor szintem. Tegnap 1km-t kocogtam, utána egy banánt betoltam, probléma nélkül.
    Bár kevésnek tűnik a bevitt energia, mégsem érzek problémát, éhséget, rosszkedvet, ellenben a kiló/centi fogy, … van miből. Figyelek a napi 5 étkezésre, a ketodiéta elveit követem talán lehet ezt mondani. Ha végképp szükséges, akkor pár korty narancslével megdobom magam, de igazán örömteljes, hogy végre tudom mi lehet a bajom már talán 10 éve. Hiába voltam korábban endokrinológusnál, aki egyben dietetikus volt, csak a pajzsmirigy vizsgálatáig jutottunk; ami jól működik, de nagy hideg göböm van – biopszia igazolta – ; nem is értem korábban miért nem kért senki számomra terheléses cukorvizsgálatot, az éhhomi alapján (ami 4,8) senki nem is vizsgálta, hogy IR lehetnék, hiába panaszkodtam pár orvosnak.
    Irány a -20kg – eddig -12kg után felhagytam a diétákkal és visszajött minden pár hónap alatt – remélem a tablettával se a kedvem nem hagy alább, sem a leadott súly nem jön majd vissza.
    Optimistán indulok a 4.hétnek, remélem a megkezdett változást tudom ebben/lassabban tartani.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.