alacsony szénhidrát tartalmú étrend

Az alacsony szénhidrát tartalmú étkezési forma, vagyis a Low Carb, az USA-ból indult ki. Ez a diéta nem feltétlenül jelenti a szénhidrátok teljes mellőzését, inkább a mennyisége van korlátozva és a minősége van megszűrve. Több ilyen diéta is létezik, mely nagy népszerűségnek örvend, a legismertebb az Atkins kúra.

A másik nagyon népszerű fogyókúra a South Beach diéta, mely szintén szénhidrát szegény. Az Atkins diétához hasonlóan ennek is a bevezető szakasza egy igen kemény folyamat, majd a szakaszok egyre könnyebbé válnak. Nagy különbség az Atkins diétával szemben, hogy itt a zsiradékok megkülönböztetésben részesülnek. A diéta kizárólag a többszörösen telítetlen zsíradékok fogyasztását engedélyezi csak.

A másik nagy különbség, hogy nem kell a szénhidrát mennyiségét számolgatni, hanem kizárólag a lassan felszívódó szénhidrátokat lehet fogyasztani, melyben segítséget nyújt számunkra a glikémiás index, ahol fel vannak sorolva a szénhidrátok, felszívódásuk szerinti besorolással. Ehhez a kúrához igen hasonló a glikémiás index szerinti diéta, mely szintén a szénhidrátok besorolásán alapul. Eszerint három csoport létezik, vannak szabadon fogyasztható szénhidrátok, vannak a korlátozottan fogyaszthatók és a tiltott élelmiszerek.

A szénhidrátszegény életmód nem feltétlenül kell, hogy fogyókúrához kötődjön. Az egészséges életmódhoz szervesen kell, hogy kötődjön a szénhidrátszegény étrend. A cukorbetegség kialakulása is megelőzhető azzal, ha figyelünk a gyorsan felszívódó szénhidrátok mellőzésére.

Az egészséges étrend kialakításához sokat segíthet a glikémiás index, ami nem más, mint egy adat arra vonatkozólag, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátok, míg a magas indexű élelmiszerek gyors felszívódású szénhidrátokat mutatnak. A gyors felszívódású szénhidrátok erőteljesen és hirtelen emelik meg a vércukor és az inzulin szintet és hatásuk nem tartós.

Amennyiben szeretnénk áttérni a szénhidrátszegény diétára, vagy egyszerűen csak az egészségesebb életmód mellett döntünk, az kisebb változtatásokat igényel étrendünkben. Több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, de a gyümölcsök közül azokat válasszuk, melyeknek alacsony a cukortartalma, ezek főként a bogyós és a csonthéjas gyümölcsök. Fontos, hogy sok fehérjét fogyasszunk hús, hal, tojás és zsírszegény tejtermékek formájában.

Sütés alkalmával mellőzzük a bő olajat, inkább kevés zsiradékban süssük vagy vízben pároljuk az ételeket. A főzéskor használt alapanyagokat és a recepteket kissé alakítsuk át. A fehér lisztet helyettesítsük teljes kiőrlésű rozsliszttel, zabpehelyliszttel vagy szójaliszttel. A zsemlemorzsát váltsuk fel zabkorpával.

Tészták esetében mindenképpen a durumtésztákat válasszuk. A répacukrot teljes egészében zárjuk ki étkezésünkből. Helyettesítsük mézzel, kukoricasziruppal, gyümölcscukorral vagy édesítőszerekkel. Az édesítőszer kiválasztásakor legyünk körültekintőek, lehetőleg ne aszpartm tartalmú édesítőt válasszunk.

Amennyiben a szénhidrátszegény diéta életünk részévé válik, azt vesszük észre, hogy sokkal energikusabbá válunk. Az elhízás veszélye nem áll fenn a későbbiekre vonatkozólag és sok olyan kisebb tünet is megszűnhet, mely eddig zavaró lehetett életünkben.

Nem nehéz átállni erre az életmódra, csupán egy kis odafigyelést igényel. Amennyiben ezt még megtoldjuk különböző táplálékkiegészítőkkel, vitaminokkal és nyomelemekkel, az garantálja a stabil és tartós egészséges szervezetet számunkra.

Forrás:

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.