Az Európai Unióban a lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott

Európai Elhízás Elleni Nap keretében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságával együttműködésben szeretné felhívni a figyelmet a probléma súlyosságára.

Az idei kezdeményezés célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet arra, hogy a túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

Ezen alkalomból állampolgári kezdeményezés keretében egy online petíció is útjára indult. Ha a petíció aláíróinak száma eléri az egymilliót, akkor az Európai Bizottság vállalja, hogy napirendjére tűzi a problémát, és intézkedéseket fog tenni azügyben, hogy a lakosság minél szélesebb körben értesüljön az elhízás kezelésének lehetőségeiről.

5-10%-kal egy egészségesebb Európáért

Az Európai Elhízás Elleni Nap első kampánya, amely az ?5-10%-kal egy egészségesebb Európáért? nevet viseli, a túlsúlyos állampolgárok fogyásának támogatását és segítését tűzte ki célul. Ha Ön túlsúlyos, a teljes testtömegének 5-10%-os leadása már jelentős mértékben javíthatja egészségi állapotát. Ez a relative kis szám a cukorbetegség kialakulásának gyakoriságát már 58%-kal csökkentheti, és a szívkoszorúér betegségek előfordulását 48%-kal mérsékelheti a férfiak és 40%-kal a nők esetében.7771A túlsúlyosság és az elhízás az az állapot, amely során felesleges zsír halmozódott fel a testben. Ez az állapot kockázatot jelent számos testi- és lelki betegséget és működési zavart illetően.

A túlsúlyosság mértékének meghatározásához többfajta módszer áll rendelkezésre. A leggyakoribb módszer a súly meghatározásához a testtömeg-index, azaz a BMI. A BMI egyenlő a testsúly (kg-ban mérve) és a magasság (méterben mérve) négyzetének hányadosával. A WHO osztályozása alapján azok a személyek, akiknek a BMI-je a 25 kg/m2 és 29.9 kg/m2 értékek közötti helyezkedik el, túlsúlyosnak számítanak, míg akiknek a BMI-je 30, vagy a fölötti, már az elhízottak csoportjába tartoznak.

BMI kalkulátor

BMI kalkulátor

A súlygyarapodásnak, a túlsúlynak és az elhízásnak az az oka, hogy nagyobb kalória- és energia bevitelre kerül sor, mint amennyit a szervezet felhasznál, köszönhetően a zsírban- és kalóriában gazdag étrendnek és az ülő életmódnak. Természetesen minden ember különböző, de az életmódunk megváltozott az utóbbi években, az étkezési és testmozgási szokásaink átalakultak, amely bizonyos embereknél súlyfelesleget eredményezhet.

7772Hogyan lehet az elhízást kezelni?

– A kalória-bevitel csökkentése súlyleadást eredményez abban az estben, ha bevitt kalóriamennyiség kevesebb, mint amennyit a szervezet felhasznál. Az étkezési szokások megváltoztatása 3-10 kilogrammos súlyleadást eredményezhet az első évben.

– A különféle viselkedésterápiák – amelyek magukban foglalják az étkezési szokások megváltoztatását és a mozgással járó tevékenységeket ? is tovább ösztönözhetik a súlyleadást. Ennek a megközelítésnek az a lényege, hogy a csoportba tartozás érzése miatt, a fogyni vágyó emberek bátorítják, támogatják, és tanulnak egymástól.

– Az elhízás elleni gyógyszerek a következő mechanizmusok szerint működnek: csökkentik az étvágyat, gyorsítják az anyagcserét, vagy beavatkoznak olyan testi folyamatokba, amelyek az élelmiszerekkel bevitt egyes tápanyagok (pl. zsír) felszívódását irányítják.

Forrás: