Egy kis mozgással éljünk egészségesebb életet

Egy ember testére aggatott drótokkal egy futópadon izzad… Ezek a terheléses vizsgálatok, segítségükkel lehet megnézni, hogy milyen folyamatok játszódnak le a szervezetünkben.

De a mozgás azért sok más dolog miatt is nagyon fontos. Hiszen hatására?

1. növekszik a tüdő kapacitása

2. ezáltal javul az oxigén és szén-dioxid anyagcsere a szervezetben

3. az így megnövekedett oxigénmennyiség hatására gyorsulnak az anyagcsere folyamatok

4. ennek következtében szervezetünk plusz energiákat éget el

5. sőt még a boldogsághormon termelése is növekszik az agyban

6. ez pedig közérzetjavulást eredményez
sport54

De itt még nincs vége a mozgás jótékony eredményeinek, hiszen?

7. felgyorsul a vérkeringés,

8. ami nagyban javítja a sejtek tápanyagellátását

9. a vérkeringés gyorsulása az igénybevett izületeknél is észrevehető

10. így az izületekben lerakódott salakanyagok elszállítása fokozódik

11. és növekszik az izületi tápanyag ellátása is

12. sőt, a szervezet az izzadás hatására a bőrön keresztül is temérdek salakanyagtól szabadul meg

13. ezáltal pedig csökken a méregtelenítő szervek (máj, vese) igénybevétele

A kérdés már csak az, hogy ennek a 13 lépcsős folyamatnak az izületekre is jótékony hatását, hogyan érheti el. A válasz pedig egyszerűbb és kevésbé fárasztó, mint gondolná. Mindössze napi egy-másfél óra sétára van szüksége ahhoz, hogy szervezete folyamatosan karban tartsa magát, és a későbbiekben ne legyen szükség nagyobb "javításokra". Ugye, hogy nem is olyan vészes?

futas25

Ha izületi problémákkal küzd, kerülje az intenzív, élsportszerű mozgásokat

A napi több órás edzések, kőkemény igénybevételek nem mindig tesznek jót a testünknek. Főleg nem egy bizonyos kor után, és bizonyos betegségek mellett. Éppen ezért nem ajánlott az izületi betegségben szenvedőknek az intenzív sportolás.

kaloria_felhasznalas25Kipróbálhatja viszont a kimondottan lassú, kisebb igénybevételt kívánó és igazán nyugtató Tai Chit, ami Kínában tömegsportnak számít. És ha látott már Távol-keleti akciófilmet vagy sportolót, akkor Ön is tisztában lehet a kínai emberek hajlékonyságával.

Ha valaki hosszú éveken keresztül nem sportolt vagy végzett valamilyen intenzívebb mozgást, annak nagyon fontos a fokozatosság elvének betartása a mozgás elkezdésénél. De mielőtt ebbe belemennénk, nézzük meg mi történik szervezetünkben a testmozgás alkalmával.

Az izmok vagy erősödnek vagy sorvadnak

Minden izom, ami terhelésnek van kitéve az előbb utóbb erősödik. Azok az izmok, melyeket nem használunk megfelelően gyengülni, sorvadni fognak egészen addig, míg el nem érik a működésükhöz szükséges minimális állapotot. Mit is jelent ez pontosan?

sportolas5

Ha valaki naponta 50 kg-os zsákokat cipel, az izomzata felerősödik ehhez a terheléshez és néhány hónap alatt eléri azt a szintet, hogy ugyanaz a munka nem lesz számára különösebben megerőltető, mint amit néhány hónappal előbb elkezdett. Viszont, ha ugyanez az ember egy új munkakörbe kerül és csak 10 kg-os zsákokat kell pakolnia, kevesebbet mint az előző munkakörében, akkor az izomzata hosszabb idő alatt elveszíti az 50 kg-os zsákok cipeléséhez kialakított állapotát, így ha újra 50 kg-os zsákokat kéne pakolnia lényegesen kevésbé bírná, mint amikor abbahagyta.

Mire is akarok ezzel kilyukadni?

Amennyiben izmainkat, tüdőnket, állóképességünket nem tartjuk karban a mindennapi rendszeres mozgással akkor ezek az izmok elenyhülnek és csak a minimális feladatok ellátására lesznek képesek, ezzel is rontva életminőségünket. Amennyiben napi vagy éppen heti rendszeres mozgással kondícióba hozzuk magunkat, ez azt jelenti, hogy nagyobb intenzitással mozgatjuk meg testünket, mint amit a napi rutin megkövetelne, akkor előbb-utóbb kialakul egy olyan állóképességünk, amivel a napi feladatok elvégzése szinte egyáltalán nem válik megerőltetővé.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: