Az én sportom!

Ha problémáik vannak, és nem találunk megoldást, könnyen eljuthatunk ahhoz az érzéshez, hogy legszívesebben bedobnánk a kártyáinkat és egyszerűen kiszállnánk a játékból, ám a sport ebben is segít!

Ha a probléma annyira fojtogat, hogy semmi máshoz nem tudunk hozzáfogni anélkül, hogy megfeledkeznénk róla, nem igazán tudunk lazítani. Talán még erről is álmodunk, és ébren is feszültségben tart az aggodalom. Ha a lélek nem lazul el, gyakran a test is feszült, de mivel a szervezet mindenképpen egyensúlyra törekszik, mindenáron megpróbálja leadni a fölöslegesen összegyűlt méreganyagokat.

Ha nem tudjuk magunkat kidühöngeni, ha nem lehetünk mérgesek, új utat talál a feszültség, és például betegség formájában kényszerít rá, hogy odafigyeljünk önmagunkra. Természetes feszültségoldó és boldogságnövelő módszer a sport!

sport57

,,Még nem találtam meg az igazit!"– szól a gyakori kifogás a rendszeres sport ellen. A következő néhány módszer ebben nyújthat segítséget. Csíkszentmihályi Mihály, boldogságkutató segítségével tekintsük át a következőket:

Készítsünk leltárt a következőkről!

– 0-10-ig terjedő skálán pontozzuk, mennyire fontos számunkra, hogy egy sportág fizikai, mentális, technikai, stratégiai készségeket kívánjon meg, majd pontozzuk, hogy mi milyen szinten állunk ezekkel a készségekkel saját megítélésünk szerint!

kaloria_felhasznalas28– Gondoljuk át, hogy kedveljük-e a versengést, vagy feszültekké válunk tőle? Csapatsportot vagy egyéni mozgásformát választanánk-e szívesebben? (Pl.: Szeretnék csapattársakkal osztozni a sikerben, ezért a barátommal megyek futni, vagy kosárlabda csapatot fogok keresni.)

Fogalmazzuk meg a konkrét célunkat, mely testrészünket szeretnénk edzeni! Milyen céljaink vannak vele, és ehhez milyen szükséges lépések kellenek? (Pl.: Szeretném edzettebbé tenni a karom és a hátam, ehhez az kell, hogy hetente kétszer eljárjak 40 percet úszni.)

– Fogalmazzuk meg, mi motivál bennünket! Rajzoljunk egy táblázatot, ahol az első oszlopba soroljuk fel az okokat, miért sportolunk/sportolnánk, a másodikba írjuk az okok mellé, mennyire fontos számunkra ez a tényező, majd a harmadikba, hogy ez belső motiváció vagy külső elvárás-e. (Pl.: Sportolok, mert le akarok fogyni, külső, szeretném, ha a barátomnak is jobban tetszenék, belső: szeretnék könnyebben mozogni, nem fáradni el ha lépcsőt kell másznom, beleférni a régi ruháimba, stb.)

uszas22

– Tűzzünk ki a cél elérése utáni célokat, hogy biztosítsuk, a rendszeres sport életünk részévé fog válni akkor is, ha például eljött a bikiniszenzon, és elértük a kívánt súlyunkat.  (Pl.: Ha lefogyok 10 kilót, a heti 4 edzést, 2-re csökkentem, és megtartom a rendszerességet, hogy a súlyom is könnyedén, lemondások nélkül tartani tudjam.)

Az a sportág fog megtetszeni, ahol az élvezet arányban van a képességeinkkel. Ha soha nem sportoltunk és egyből szupermaratont akarunk futni, nem sok örömet találunk majd a mozgásban, viszont ha elérhető lépéseket fogalmazunk meg a nagy célunkkal kapcsolatban, jövő ilyenkor már sorba állhatunk a rajtszámunkért.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: