Teszed azt le! – Hogyan büntessük a gyermeket?

A gyermeknevelés ezzel együtt a büntetés folyamata nem egyszerű, de ha következetesek vagyunk csak jó sülhet ki a nevelésből. Deliága Éva pszichológus a Csak csajok műsorában elmondta, hogyan alkalmazzuk jól a büntetést.

A gyermekek sokszor csak elevenek és nem is gondolnak arra, vagy még nem tudják, hogy amit tesznek az rossz. Viszont tudniuk kell, hogy amit csináltak az nem a megfelelő viselkesési forma és meg kell bűntetni őket. De vajon hogyan büntessünk egy gyermeket?

Deliága Éva pszichológus szerint egészen kicsi korban inkább a környezetünket kell biztonságossá tenni, hogy ne kelljen folyamatosan feszülten figyelni. „Inkább azt javaslom, hogy kevés szabály legyen, ám azok nagyon határozottan a gyermek biztonságát szolgálják.”

Mint, ahogy Haumann Petra színművésznő is felvetette a következetesség nagyon fontos. A nevelés egyik legfontosabb alapelve a modellkövetés, hiszen így tanulnak a gyerekek. A nagyobb bajok a kicsik öt éves kora környékén fordulnak elő, amikor belépnek a dackorszakba és a kedvenc szavuk a Nem!.

Ilyenkor próbálják meghatározni magukat, személyiségüket és próbálják elérni, hogy az legyen, amit ők akarnak. Már ebben a korban sem a büntetésre kell helyezni a hangsúlyt, hanem a szabályok kialakítására, a következetességre.

A szobafogság, a verés, a jutalomjáték, televízió – megvonása nem mindig kifezetődő. A jutalommegvonást büntetésként használni például nem jó megoldás. Vigyázni kell mert ezzel a megvont dolgot piedesztára emeljük, és ezzel rossz dolgot közvetítünk.

„Ha van egy jó szülő-gyerek kapcsolat, az az alapja lehet mindennek” – hangsúlyozza Deliága Éva – "Az a fontos, hogy a szülő hitelesen közvetítse az általa képviselt értékeket és szánjon elég időt a gyerekre. Ezek az úgynevezett rosszaságok, mind abból indulnak ki, hogy a gyerek figyelmet kér.”

Lehet egy jó módszer a viselkedésmódosításos nevelési elv. A Csak csajok műsorvezetője Keleti Andi is próbálkozott a lépcsőre ültetés ellesett módszerével, igen kevés sikerrel. Ennek a módszernek fontos lényegi lépései vannak. Először fel kell hívni a gyermek figyelmét a szabályra, figyelmeztetik, és ez után büntetik a lépcsőn ücsörgéssel vagyis a kijelölt hellyel, ahol tartózkodnia kell a gyermeknek. Nem kell azonban hosszú órákra gondolni. Pszichológus szakértőnk szerint van egy olyan szabály, hogy annyi percig kell a gyereket leültetni, ahány éves.

„Nem az a fontos, hogy rákényszerítsünk valamit a gyerekre, hanem hogy felismerje a tettei és azok következményei között az oksági kapcsolatot” – magyarázza  Deliága Éva – „Az értelmezés, a magyarázat kiválóan működik.” Nagyon fontos még, hogy akár a jutalmazás, akár a büntetés időben közel legyen egymáshoz, és kövesse egyik a másikat. Jutalmazáskor főleg a szóbeli dicséretet érdemes alkalmazni, nem a tárgyjutalmat. Mivel ilyenkor „azért teljesít, hogy kapjon valamit”.

Konzekvensen kell büntetni. Olyat ne ígérjünk, amit nem tudunk betartani. Nem jó módszer, ha azt mondom, hogy este nincs meseolvasás, de egy óra múlva már rég elfelejtettük a konfliktus és este mégis olvasunk. Fontos az időzítés és a büntetés arányossága, valamint a magyarázat. Fontos, hogy a gyermek megérts és átérezze, hogy mit szabad és mit nem.

Forrás: