5 nevelési jó tanács

Érdemes figyelni a suhancra a serdülőkor küszöbén: okos taktikával, akár még a nevelés csapdájába is becsalhatjuk a lurkót!

Semmi sem olyan, mint régen! Tizenéves gyerkőcöd már nem téged bombáz kérdéseivel, nyaggat gondjaival. Felmerül benned, nem ismered azt, akit éveken keresztül neveltél. Rossz anya vagy?

Egyáltalán nem, de vigyázz a rossz gondolatokkal!

Ez csupán annyit jelent, hogy amikor terelgetni igyekszel a serdülőt, hogy milyen a helyes és milyen a helytelen viselkedés, ne a rossz dolgokkal rukkolj elő! Ne azt emeld ki mit nem szabad csinálni, ismételgesd a jót!

baratsag4

Persze akkor leszel a leghatékonyabb, ha manipulálod a lurkót, tehát anélkül, hogy észrevenné, irányt mutatsz neki. Természetesen csak akkor, ha szüksége van rá. Kutakodj, tájékozódj csemetéd érdeklődési körével, hobbijával kapcsolatban, így akár még meg is lepheted naprakészségeddel!

A könyvek nem pótolják a szülői ösztönt!

Számos szülő abba a hibába esik, hogy túlságosan sok könyvet és túlságosan sokáig olvas. Nagyon jó, ha tájékozódsz gyerkőcöd problémáiról, gátlásairól, szerelmi bánatáról, és elolvasod, hogy szakértők hogyan vélekednek minderről, viszont, magadnak kell megtalálni a helyes módot, amivel meg tudod szólítani, segíteni tudod gyermeked!

Nem lehet jól bevált, általánosított sémákat ráhúzni egy-egy helyzetre, hiszen minden eset más. Türelem a kulcsa mindennek! Jellemző, hogy ennél a korosztálynál várni kell, míg a tinédzser bizalmába fogad.

Ha kifogásolod a megjelenést

Normális, hogy olykor kikerekedett szemmel szemléled lányod sminkjét, frizuráját, vagy öltözetét. Ekkor kell venni egy nagy levegőt! Ha a felszerelés még a jó érzés határán belül mozog, hagyni kell a serdülőt, hiszen, ha indulatból szóvá teszed nem tetszésed, a kudarc garantált! A túlságos féltés és ajnározás is megmételyezi a gyerek fejlődését! Észt egyébként sem adhatsz, csak jó tanácsot!

kamaszok7

Csínján az alkohollal, drasztikusan a drogok ellen!

Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy ,"mi is ittunk ebben a korban", és mint korosztályismérv elfogadjuk a heti részegedést. Az illegális drogok mellett, szemfülesnek kell lenni a legális gyógyszerekkel kapcsolatban is. Nem kizárt sajnos, hogy gyógyszerre iszik a suhanc, az intenzívebb hatás reményében.

Büntess következetesen!

Fontos az arany középút meglelése, hiszen sem a napi verés, sem az atyai pofontól való félelem nem megoldás. Az első esetben az otthon hadszíntérré válhat, míg a második esetben a szülő retteg a végső ajtócsapástól.

Nehogy világgá menjen a gyerek!

Jól időzítve, egy atyai pofon csodákra képes, ha már a szép szó nem használ. Legfontosabb, hogy lurkónkra kellő mennyiségű figyelmet szenteljünk, hiszen minden tinédzsernek szüksége van a szüleire, még ha "ciki" is ezt bevallani!

Forrás: