Túlsúlyos tinédzserek, meddő felnőttek

Normál alkatú társaikkal szemben, a súlyfelesleggel küzdő tinédzser fiúk szervezetében 50 százalékkal kevesebb tesztoszteron hormon termelődik.

A folyamat a későbbi években súlyos következményekkel járhat: impotenciát, meddőséget okozhat.

Túlsúly: nem csak esztétikai kérdés

Hazánkban, az utóbbi években drasztikusan nőtt a túlsúlyos gyerekek, tinédzserek száma. A plusz kilók nem csak jelentős lelki terhet jelentenek a gyermekeknek, de a korábban csak felnőtt, vagy még idősebb korban jellemző, mára szintén népbetegségnek számító elváltozások: szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú diabétesz is egyre gyakrabban jelentkeznek a fiatalabb korosztály körében is. A Clinical Endocrinology folyóiratban közölt vizsgálat a túlsúly egy másik, kevéssé ismert következményére: a férfi meddőségre is felhívja a figyelmet.

hamburger3

Plusz kilók és tesztoszteron

A tesztoszteron a legfontosabb férfi hormon, amely részt vesz a férfiak erőteljes fizikumának kialakulásában. A másodlagos nemi jellegek, izomerő, csontozat fejlődése mellett ez a hormon felelős a spermiumok termelődéséért is – magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa.

A kutatás adataiból azonban kiderül, hogy a 14 és 20 év közötti, túlsúlyos fiatalok esetében a tesztoszteron mértéke 50 százalékkal kevesebb, mint vékonyabb társaiknál. Amennyiben nem teszünk ellene, a folyamat egyenes következménye lehet a felnőttkorban jelentkező meddőség.

Tudatos életmód már gyermekkorban is

elhizas_teszt_doboz1A tinédzserek körében jelentkező túlsúly gyökerei rendszerint a gyermekkorra vezethetők vissza, illetve az esetek többségében tükröt mutatnak a szűkebb környezet, a család életviteléről.
Természetesen a középiskolás, vagy nagyobb gyerekek már önállóan döntenek táplálkozási szokásaikról, de rendkívül fontosnak tartom, hogy az egészséges életmód alapjait már gyermekkorban lefektessük – hívja fel a figyelmet dr. Bérczy Judit. Soha nem késő azonban változtatni.
A túlsúly és a meddőség közti kapcsolat nők esetében is fennáll, s az elmúlt évekből jó pár kutatás igazolta már, hogy az életmódváltás esetükben sokszor önmagában is jelentősen megnöveli a teherbeesés esélyét. A vizsgálatot végző orvosok következő kutatásokban arra keresik a választ, hogy férfiak esetében is igaz-e ez az összefüggés, életmódbeli változtatásokkal helyreállítható-e a tesztoszteron szint mértéke.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.