Neveléssel a drogok ellen?

Dr. Zacher Gábor toxikológus arról beszélt, hogy a drogok miatt, egyre nehezebb a szülőknek biztonságban tudni a gyermeküket és fontos a témakörben a megelőző felvilágosítás

A drog természetes, főként növényi eredetű gyógyszeranyagot jelent. Az ipari méretű gyógyszergyártás és a szintetikus hatóanyagok XX. század eleji térnyeréséig ezek képezték a gyógyszerkincs nagy részét, és gyógyszeralapanyagot értettek alatta, melyek feldolgozásával a gyógyszerész manufakturális módszerekkel állította elő a gyógyszerkészítményt, habár időnként közvetlenül is értékesítették. (wikipédia – a szerk.)

A drog kifejezés

A drog kifejezés a német trocken „száraz” szóból került a nemzetközi szaknyelvbe, mivel többnyire valóban szárított növényi részt jelent, de tartoznak ide más növényi eredetű anyagok (gumiarábikum, hasisgyanta, ópium stb.), állati eredetű anyagok (méz, sellak, szépiacsont, kőrisbogárpor, csukamájolaj stb.), gombák (shii-take, anyarozs stb.), zúzmók, egysejtűek termékei (izlandi zuzmó, agaragar), valamint különféle vizes vagy alkoholos kivonatok. (wikipédia – a szerk.)

A köznyelvben a drog szót inkább a pszichoaktív szerekre használják. A kábítószerek azok az anyagok, amelyek a szervezetünkbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését. Fontos ismérv még, hogy a drogok hiánya elvonási tünetekkel jár.

Egyre elterjedtebb?

Az egyre terjedő, különösen a fiatalok körében népszerű droghasználatnak nemcsak jeleiről, okairól sem árt beszélni. Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint a kamaszokat nem ad hoc módon kell néhány mondattal felvilágosítani a drogfogyasztás veszélyeiről.

Előzetes felvilágosítás

Fontos már kis korban is beszélgetni a drogokról, azok veszélyeiről, érdemes előre”tréningezni” a gyermeket. Így, amikor a fiatalnak lehetősége van a drogfogyasztásra az előzetes értékrendje alapján, talán nem próbája ki a dorogokat. Fontos így cselekedni, hiszen számos droghasználó úgy szokik rá a kábítószerre, hogy közben úgy gondolja, a még megengedhető mennyiséget fogyasztja, azt is ritkán.

Az is sokat ront a kamaszok helyzetén, hogy a szüleiknek nagyon kevés idejük van arra, hogy foglalkozzanak velük. „Van egy borzasztóan rossz magyar statisztika.” – figyelmeztet Zacher doktor – „Egy magyar gyerekkel, egy átlag magyar szülő, hetente átlag 7 percet foglalkozik.” Tehát a szülőknek is nagy a felelőssége.

Emellett fontos az is, hogy milyen példát lát maga előtt a gyermek, a kamasz. Nagyon fontos a fejlődő egyéniségében az a fajta magatartási minta, amit az apjától, anyjától lát.

Milyen drogokat fogyasztanak a fiatalok?

Zacher doktor szerint sajnos a fiatalok bármilyen a piacon, a környezetükben fellelhető kábítószert elfogyasztanak. Az sem segít, hogy az EU-ban az elmúlt két évben több mint 150 új drogfajtát regisztráltak!

A lényeg mégis az, hogy a szülő csak akkor tudja észrevenni, hogy valami nincs rendben, ha ismeri a gyermekét, ha beszélget vele, ha odafigyel rá.

Forrás: