Egy veszélyes drog története: LSD

Honnan ered és miért terjedt el az LSD? A függőségek kezelésében is ígértetés szernek gondolták, de végül a feketelista élére került az LSD.

A közismert hallucinogén kábítószer népszerűsége vetekszik kockázataival. Felfedezésének és elterjedésének története érdekes fordulatokat tartalmaz. Vajon miért vált ilyen gyorsan az egyik legnépszerűbb droggá az LSD a piacon?

A varázsszer felfedezése

Az LSD léte egy svájci tudós, Albert Hoffman nevéhez fűződik. 1938-ban a kémikusnak egy gombafajból sikerült kivonnia az anyagot, de eredményeit nem hozta nyilvánosságra 1943-ig, az azóta elhíresült és bizonyos körökben évente megünnepelt ún. „Bicikli napig”.

LSD kísérletek

1943 áprilisában kezdett komolyabb kísérletekbe a szer hatását illetően Albert Hoffman. Egyik alkalommal már hazafele tartott kerékpárján, mikor megtapasztalta a véletlenül a szervezetébe jutott LSD okozta paranoia és hallucináció ijesztő élményét. A kísérletek folytatódtak, mivel a kezdetben gyógyszerként akarta bevezetni az LSD-t.

shutterstock_1661866321

LSD, mint gyógyszer

A következő években a pszichiátriai kezelésekben gyógyszerként tesztelték a szert. A kutatók úgy vélték számos betegség ellenszere lehet, köztük a skizofrénia, alkoholizmus vagy a bűnözői hajlam. A korai évek ígéretes eredményei ellenére, mára szinte valamennyi országban tiltólistán szerepel az LSD, aminek az alkalmazását hivatalosan 1966-ban szüntették meg.

Új korszak, az ingyen próba időszaka

A Harvard egyetem pszichológusa, Dr. Timothy Leary a 1960-as években több kísérletet is végzett az LSD-vel, mivel véleménye szerint pszichológusi felügyelettel, megfelelő adagolásban képes volt jótékonyan változtatni az ember személyiségét és viselkedését. Kísérleti alanyainak háromnegyede számolt be valamiféle misztikus, spirituális élményről az „utazása” alatt. Leary az alkoholizmus gyógyítását és a bűnözői életmód megváltoztatását szerette volna előmozdítani és bár jelentős eredményeket ért el, sokan kritizálták a metodológiáját, illetve a tevékenysége nyomán tömegessé váló LSD használat kialakulásáért.

Hallucinációs kultúra a csillagok támogatásával

A kábítószer használat népszerűségét nem kis mértékben segítette elő, hogy a korszak legnagyobb előadói is támogatói, illetve használó voltak a szernek. Ezzel az LSD a kultúra részévé vált, mely beivódott a zenékbe, miközben a koncertek alatt átélhető élmény alapelemévé avanzsálódott. Olyan előadók és együttesek váltak a drog szószólóivá, mint Jimi Hendrix, Grateful Dead vagy a Jefferson Airplane.

drog7

Az árnyoldal

Az eddigiekben a terjesztők és az LSD támogatói mind a fogyasztás során megtapasztalható pozitív tulajdonságokat emelték ki. Az évek múlásával viszont nem lehetett eltitkolni és figyelmen kívül hagyni a szer sötét oldalát sem. A drog elővigyázatlan fogyasztása egyre több mentális zavarhoz, extrém esetben öngyilkossághoz vezetett. A fogyasztás elterjedésével világossá váló kockázatok és az ezt övező tömeghisztéria nyomán végül a kormány betiltotta az LSD kereskedelmét és használatát. Ez persze nem jelentette az LSD eltűnését az emberek életéből.

Alternatív valóság

Bizonyos zenei kultúrában még mindig népszerűek a hallucinogén szerek tudatmódosító hatásai miatt, mely így mind a közeget, mind a zenét új dimenzióba helyezi a fogyasztónál. Napjaink felmérései már nem a legnépszerűbb drogok közé sorolják, viszont meg van az a közeg, ahol még mindig virágkorát éli az LSD, története és negatív hatásai ellenére.

Forrás: