Elfedi az öngyilkosságok valós arányát az opioidválság?

Szerencsére sokan kérnek már segítséget

A koronavírus-járvány mentális egészségügyi katasztrófát idézett elő. Ám miközben a depressziós és a szorongásos esetek nőttek, úgy tűnt, csökkent az elmúlt 2 évben az öngyilkosságok száma. Szakértők szerint a valós arányt elfedheti az opioidválság.

Nem kétséges: a koronavírus miatt kialakult helyzet valóságos mentális egészségügyi katasztrófát idézett elő. Az elszigeteltség, a gazdaság összeomlása és a rejtélyes betegség tökéletes kombináció volt hozzá. Ám miközben a depressziós és szorongásos esetek száma megnőtt, úgy látszott, csökkent az elmúlt 2 esztendőben az öngyilkosságok száma.

„Mindannyian azt hittük, megszaporodnak az öngyilkosságok. Az orvosi ellátás hiánya, a fokozott stressz és a gyász ehhez tökéletes keverék volt. De amikor elkezdtek jönni a számok, azok valójában csökkenést mutattak” – mondta el Paul Nestadt orvos, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pszichiátere.

A szakértők eleinte optimisták voltak.

Bár nem tűnik logikusnak, az öngyilkosságok aránya általában mérséklődik válság idején – hívta fel a figyelmet az öngyilkosság kutatására szakosodott Nestadt.

A számok csökkenésében a koronavírus-járvány idején a mentális egészségre való átfogó összpontosítás is szerepet játszhatott. Egyre többen kérnek kezelést mentális egészségügyi válságok idején, akár személyesen, akár online, távegészségügyön keresztül.

Noha Nestadt egyetért mindezzel, úgy gondolja, a számok félrevezetőek is lehetnek. Szerinte az öngyilkosságokat Amerikában az opioidválság fedheti el.

Békés halál – asszisztált öngyilkosság otthon az új 3D-nyomtatós halálgéppel

Az öngyilkosság áldozatainak csupán egynegyede hagy maga után valamilyen üzenetet, feljegyzést. Amennyiben túladagolás miatt találják holtan őket, nehéz eldönteni, baleset volt-e vagy sem. A kutatások azt is kimutatták: azok, akik kábítószer-használati problémákkal küzdenek, nagyobb valószínűséggel halnak meg öngyilkosság miatt, mint mások – mutatott rá a szakember, aki úgy véli: elképzelhető, hogy a túladagolás miatti halálozások száma nő, s így az öngyilkosságoké elrejtődik.

Ian Rockett PhD, a Nyugat-Virginiai Egyetem epidemiológusa a The Lancet’s EclinicalMedicine-ben jelentette meg kutatását, mely megállapította, hogy a nyugati amerikai államokban, például Idaho-ban, Montanában és Wyomingban az öngyilkosságok száma magasabb volt, mint más államokban – a lőfegyverhasználat miatt.

Ezzel szemben az ország azon részein, ahol az opioidjárvány tombolt, a kábítószer-túladagolásból eredő haláleseteket a halottkémek gyakran „meghatározatlannak” minősítették, s valószínűleg hiányoztak azon esetek, amelyek valójában öngyilkosságok voltak. Ez mesterségesen csökkenti a számokat.

Nestadthoz hasonlóan Rockett is szkeptikus abban a tekintetben, hogy az öngyilkosságból eredő halálozások mennyisége mérséklődött a koronavírus-járvány alatt, miközben a túladagolás miatti halálozások száma 29 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között.

Az esetek megfelelő dokumentálása érdekében a „pszichológiai boncolás” néven ismert módszer alkalmazását szorgalmazza, mely az orvosi és jogi feljegyzések vizsgálatát ötvözi az elhunyt családtagjainak és barátainak mélyinterjúival. Az eszközt a Los Angeles megyei halottkém hatékonyan alkalmazta számos barbiturát-öngyilkosság feltárására az 1950-es évektől az 1980-as évekig, később azonban ezt a költségek miatt elvetették.

Mint Rockett megjegyezte, ha valóban befektetnek a helytálló öngyilkossági adatok beszerzésébe, ez segíthet.

 

Hilary S. Connery orvos, a Harvard Medical School pszichiátriai adjunktusa hozzátette, hogy nincs megfelelő erőforrás, ezért az államok több részén a halálokok kivizsgálása szinte egyáltalán nem történik meg.

Az öngyilkosságok és a kábítószer-túladagolás csoportosulva is történhetnek, amikor az emberek érzéketlenné válnak a halálra – mondta Connery, aki a belmonti McLean Kórház alkohol-, kábítószer- és addikciós osztályának klinikai igazgatója is.

Ha valaki öngyilkosságot követ el, növeli annak kockázatát, hogy társai is ugyanezt teszik, mert ki vannak téve a hatásnak. Különösen igaz ez, amennyiben a csoport többi tagja hasonló stresszhatásokkal néz szembe: ilyen a háború, a közösségi erőszak, a szegénység és a kirekesztés.

A szakértő szerint a pontos, valós idejű megfigyelési adatok segítenének a veszélyeztetett személyek azonosításában.

Foto:123rf.com

Az öngyilkosságok és a túladagolások hasonló kockázati tényezőkkel rendelkező problémák, s sok esetben a megelőzés lenne a megoldás – hangsúlyozta Jill Harkavy-Friedman, PhD, az American Foundation for Suicide Prevention kutatási támogatási programjának vezetője.

Mint mondta, a túladagolás miatti halálozások számának növekedése nagyrészt a fentanilnak köszönhető – ez egy rendkívül mérgező anyag, melyet a heroin és kokainhasználat csökkentésére alkalmaznak. Jill Harkavy-Friedman egyetért azzal, hogy a 2020-ban bekövetkezett 100 ezer droghalál egy része szándékos lehetett, de az öngyilkosságok véleménye szerint valószínűleg összességében csökkentek, a mentális egészségre fordított fokozott figyelem miatt.

Mindenkit, aki bajban van, arra biztatnak, hogy kérjen segítséget, s úgy tűnik, az emberek egyre inkább megfogadják a tanácsot – jegyezte meg a szakember.

Hozzátette: az öngyilkossági esetek már 2019-ben is csökkentek – részben azért, mert nyitottabbak vagyunk a beszélgetésekre a témában – abban a témában, amely egykor tabunak számított.

Azok esetében, akik valóban szakemberhez, terapeutához fordulnak, működőképesnek tűnik a dolog.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.