Mit vált ki a szervezetből a fű?

A legújabb kutatások szerint a marihuána a skizofrénia tüneteihez hasonló koncentráció- és memóriazavarokat válthat ki.

A vizsgálatokat végző brit kutatók neuronok százainak elektromos aktivitását mérték meg a kannabiszhoz (a marihuána pszichoaktív hatóanyaga) hasonló hatású szerrel kezelt kísérleti patkányok agyában.

Bár az egyéni agyi területekre gyakorolt hatása enyhe volt, a szer teljesen összezavarta a hippokampusz és a prefrontális kéreg közötti irányított agyhullámokat. Ezek az agyi régiók elengedhetetlenül szükségesek a döntéshozatalokhoz és az emlékezéshez, valamint kulcsszerepet játszanak a skizofrénia kialakulásában.

A Bristol Egyetem kutatóinak megfigyelései szerint a hippokampusz és a prefrontális kéreg közötti kapcsolat megszűnése miatt a patkányok képtelenek voltak kijutni a kísérleti labirintusból.

shutterstock_21702874807

"A marihuánafogyasztás igen gyakori a skizofrén betegek körében és a legújabb vizsgálatok megmutatták, hogy a marihuána pszichoaktív összetevője képes skizofrén tüneteket kiváltani egészséges emberekben is. A pszichiátriai betegségek megértésében különösen fontos ez a mostani kutatás, ami arra enged következtetni, hogy ezek a betegségek az összehangolatlan agyműködés eredményeképpen jönnek létre. Ha ez valóban így van, akkor az agy finomhangolásával kezelni is lehetne ezeket a problémákat" – írják a kutatók.

A kutatás részletes leítása a Journal of Neuroscience című szaklap legutóbbi számában jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.