Passzív-agresszív személyiségzavar 2. rész

Mindent megtesz, hogy teljesítse vágyainkat, majd egy idő után átvált passzív ellenállásba? A problémát passzív-agresszív személyiségzavarként ismerik. Mit kell tudni róla?

Honnan tudjuk, hogy passzív-agresszív személyiséggel van dolgunk?

Sokszor találkozunk olyan személyekkel, akik, úgy tűnik, minden vágyunkat teljesítik, ám a végén passzív ellenállást mutatnak. Egy ilyen helyzetben elvégezhetünk egy kis tesztet, hogy lássuk, vajon emberünk valóban – nem tudva róla – személyiségzavarban szenved-e. Ahelyett, hogy magunkat kezdjük érzelmi roncsnak érezni, inkább tegyünk lépéseket, hogy segítsünk a másik embernek megküzdeni problémájával.

Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket, hogy lássuk: mi magunkat, vagy egy nekünk sokat jelentő másik embert érint-e a passzív-agresszív személyiségzavar?

– Úgy találjuk-e, hogy partnerünk elveszíti higgadtságát olyan dolgok miatt, amelyek nem tőlünk függnek? Minket okol vagy büntet-e olyan történésekért, melyekben nem is volt szerepünk?

– Úgy találjuk-e, hogy párunk hirtelen komor, dacos, depresszív, haragos lesz, jelentéktelen apróságok miatt? A valóban jelentős kérdéseket, dolgokat azonban figyelmen kívül hagyja, netán teljesen ignorálja?

– Úgy találjuk-e, hogy partnerünk állandóan azért panaszkodik, hogy nem becsüljük őt? Sosem elégedett azzal, ahogyan a kedvére akarunk tenni?

– Gyakran okolja-e párunk az életet, vagy másokat, mert ők felelősek minden problémájáért? Úgy találjuk-e, hogy ő sosem vállalja a felelősséget, bármi történik is?

– Úgy látjuk-e, hogy partnerünk a maga kis világában él, és hiába mutatjuk meg neki a dolgok pozitív oldalát, azt tartja igaznak, amit ő gondol?

dak_250x250_vegleges5Amennyiben 3 kérdésre is igen volt a válasz, valószínű, hogy negativisztikus személyiséggel van dolgunk. Nem velünk van a baj, sosem leszünk képesek elnyerni egy ilyen ember elismerését. Ezek az emberek nem tanulták meg kezelni haragjukat, érzelmileg nem érhetőek igazán el. El kell őket fogadni olyannak, amilyenek, és nem magunkat okolni az érzelmi problémákért, ha egy olyan emberrel estünk szerelembe, aki passzív-agresszív személyiségzavarban szenved.
Ez egy élethosszig tartó állapot – az ilyen típusú ember mindig azt fogja gondolni, „szegény én!”. A tanácsadás és a kognitív viselkedés terápia segítséget jelenthet abban, hogy mentális problémáját felismerje, elfogadja és változtasson viselkedésén. A csoportterápiával például megtanulhatják kezelni a mások iránt érzett ellenségességet, megtanulhatnak megfelelően viselkedni különféle szituációkban, társadalmi környezetben.

Ingerlékenység, depresszió és hasonló tünetek kordában tartására az orvosok gyógyszert is javasolhatnak. Felismerni a tüneteket már fél siker, hogy segíthessünk megküzdeni a problémával. Kezeléssel lehetséges a negativizmus kontrollálása – jobb és produktívabb életet élhet a páciens. Az elfogadás, valamint a passzív-agresszív személyiség tulajdonságaival való megbirkózás nagyon fontos ahhoz, hogy egy ilyen gonddal küzdő ember pozitív irányba indulhasson.

Forrás: