Főnökeinktől függ a hangulat…

Ha boldogtalannak és kedvetlennek érezzük magunkat munkahelyünkön, annak legvalószínűbb oka a közvetlen főnökünk hozzáállása és munkahelyünk szellemisége – állítják a szakértők.

A Dr. Nicolas Gillet (Universite Francois Rabelais) által vezetett kutatócsoport vizsgálatai szerint a fenyegetésekkel motiváló és hatalmaskodó főnökök, valamint az önállóságot kevéssé díjazó cégek károsan befolyásolhatják a beosztottak munkakedvét és általános kedélyállapotát.

A szakértők szerint a munkában nyújtott teljesítmény legalább negyedrészben attól függ, hogyan érezzünk magunkat munkahelyünkön. A vizsgálatok során a kutatók 1118 kis-, közép- és nagyvállalati dolgozót kértek fel, hogy töltsenek ki egy kérdőívet munkakörülményeikről és általános kedélyállapotukról.

shutterstock_754466083

Az eredmények szerint az önállóság az egyik legfontosabb szempont a munkahelyi jólét tekintetében: ha a beosztottak úgy érzik, autonómiájuk nem sérül, szívesebben és boldogabban dolgoznak, mint azok, akik elnyomva és irányítva érzik magukat.

"Vizsgálatainkból egyértelműen kiderül, hogy a céges és közvetlen vezetői viselkedésformák mennyire befolyásolhatják a beosztottak hangulatát és munkateljesítményét" – írják a szakértők. "Az egyéni szabadság tiszteletben tartásával, bizalommal és kedvességgel sokkal többet érhetnek el, mint elnyomással és megfélemlítéssel."

A kutatás részletes leírása a Journal of Business and Psychology című szaklap online kiadásában olvasható.

Forrás: